Småpartierna gaddar ihop sig

av Janne Wass

Djurrättspartiet, Feministiska partiet och Finlands kommunistiska parti ställer upp på gemensam lista i kommunalvalet i Helsingfors. Tillsammans vill man erbjuda ett äkta närdemokratiskt alternativ. 

 

Finlands kommunistiska parti går i allmänhet hellre till val i samarbete med andra än ensamma, och vi bygger gärna upp olika typer av samarbeten. Feministiska partiet har fallit ut ur partiregistret, så de skulle inte ens kunna gå till val som eget parti även om de skulle vilja, och de har tidigare samarbetat med Djurrättspartiet, säger Tiina Sandberg. 

Generalsekreterare Sandberg tar emot på Finlands kommunistiska partis (FKP) kansli i Helsingforsstadsdelen Malm, och tar Ny Tids reporter på en rundtur för att träffa personalen – som faktiskt är större än man kanske kunde tänka sig för ett finländskt marginalparti. Här sitter bland annat Petra Packalén, chefredaktör för den anrika tidskriften Tiedonantaja, och tvåspråkiga viceordföranden Jiri Mäntysalo, som också svarade på Ny Tids runtringning, som går att läsa på sida 14. In tumlar den alltid lika energiska JP Väisänen, som i många år varit partiets kanske synligaste politiker. 

Sandberg berättar att de tre partierna dagen innan vår intervju slutgiltigt har slagit fast avtalet om att ställa upp på en gemensam lista i Helsingfors kommunalval. 

– Vi kom fram till att våra valprogram till de viktiga delarna är så lika varandra att det egentligen inte fanns så mycket att diskutera. 

Enligt Sandberg är partiernas mål i stora drag desamma, och också tillvägagångssätten och principerna för samarbetet var alla tre rörande eniga om. 

 

Äkta lokaldemokrati

Listan heter Asukkaiden ääni – Invånarnas röst, som enligt Sandberg ”för tillfället inte hörs i Helsingfors”. Som grundläggande princip i valprogrammet ligger demokratin. Tillsammans vill de tre partierna skapa nya verktyg för kommunalpolitiken som ska minska avståndet mellan beslutsfattare, partiaktiva och medborgare. 

– Vi har kommit överens om att utskottsplatserna ska delas rättvist mellan de tre partierna, utgående från röstantalet för partierna på listan, oberoende av från vilket parti den person eller de personer som blir invalda kommer, säger Sandberg. 

Vidare berättar hon att kungsidén är att samarbetet ska vara så ”platt” som möjligt, det vill säga informationsgången ska gå smidigt mellan fullmäktigeledamöter, dem som är aktiva i partierna och stadens invånare. 

– Ledamöterna ska kontinuerligt rapportera till de partiaktiva, som också smidigt ska ha möjlighet att kommunicera med ledamöterna. Vi vill också bygga nätverket så att det tjänar invånarna, så att det ska vara låg tröskel för till exempel stadsdelsföreningar att ta kontakt och få sina röster hörda i beslutsfattandet. 

På miljöfronten är en central fråga för oss att det inte ska byggas i Centralparken. Här utmanar vi framför allt De gröna, eftersom många invånare är mycket besvikna på partiets agerande i Helsingfors stadsfullmäktige. 

Nödvändighet blir dygd

I skenet av siffrorna från tidigare års val är det nästan en nödvändighet för de små partierna att göra gemensam sak. Varken Djurrättspartiet, Feministiska partiet eller FKP har för tillfället ledamöter i kommunfullmäktige eller välfärdsområdenas fullmäktige, varken i Helsingfors eller någon annan kommun.

Ännu år 2000 hade FKP 14 kommunfullmäktigeledamöter runtom i Finland, men 2017 blev endast två invalda. I Helsingfors föll FKP:s grand old man Yrjö Hakanen ur fullmäktige 2017, och partiet har inte haft någon representation i stadsfullmäktige sedan dess. I det förra valet ställde FKP:s kandidater upp i valmansföreningen Invånarnas Helsingfors, men den fick endast 0,5 procent av rösterna. Feministiska partiet ställde för första gången upp kandidater i valet 2017, och då lyckades ordförande Katju Aro komma in i Helsingfors stadsfullmäktige, men hon föll ut igen i det därpå följande valet. Djurrättspartiet har aldrig haft en enda fullmäktigeledamot invald i någon kommun. 

Med en gemensam lista kan det dock gå vägen. Räknar man ihop röstandelarna från valet 2021 för alla de tre småpartierna kommer man upp till 1,5 procent, vilket skulle räcka till en ledamot. Tiina Sandberg hoppas och tror på att Invånarnas röst kan knipa två platser, även om partierna har knappt med resurser för att bedriva valkampanj. 

– Genom samarbete kan vi vända svårigheterna till styrkor. Feministiska partiet är bra på sociala medier, medan vi på FKP.s kontor kan erbjuda till exempel en kopieringsapparat. Vi delar med oss och samlar resurserna. 

 

Utmanar De gröna

Politiskt driver Invånarnas Helsingfors frågor som står de tre partierna nära: förmånligt boende, billigare kollektivtrafik, starkare miljöhänsyn i stadsplaneringen och mer resurser till social- och hälsovården. 

– Vi motsätter oss å det starkaste nedskärningarna i Helsingfors social- och hälsovårdssektor, säger Sandberg. 

– På miljöfronten är en central fråga för oss att det inte ska byggas i Centralparken. Här utmanar vi framför allt De gröna, eftersom många invånare är mycket besvikna på partiets agerande i Helsingfors stadsfullmäktige. 

– En annan viktig punkt är fungerande närservice. Vi vill vända trenden med gigantiska centraliserade enheter som jättelika daghem, och satsa på små, fungerande enheter. 

Jag frågar Sandberg varför en vänstersinnad helsingforsare ska chansa på FKP i stället för att lägga sin röst på till exempel Vänsterförbundet, som realistiskt kämpar om platsen som tredje största parti i Helsingfors. 

– Här vill jag inte lyfta fram enskilda partier, utan talar som sagt hellre om den gemensamma listan. Genom att rösta på Invånarnas röst kan man vara med och utveckla ett nytt sätt att göra lokaldemokrati på.

 

Foto: Janne Wass

Lämna en kommentar