Kommunerna kan arbeta konkret för att lindra de negativa effekterna av regeringens politik, anser många av de kandidater för rödgröna partier som Ny Tid tillfrågat.
Ny Tid ställde två frågor till kommunalvalskandidater och välfärdsområdesvalskandidater runtom i Svenskfinland som representerar de rödgröna partierna. Frågorna var:
1. Vad kan kommunerna göra för att motarbeta de negativa effekterna av regeringens politik?
2. Vad kommer att förändras om ditt parti får större inflytande i din kommun?
Helsingfors
Lauri Alhojärvi
Invånarnas röst / Feministiska partiet
Helsingfors
1. Kommunerna har flera medel till sitt förfogande för att lindra den svåra situation som regeringens åtstramningspolitik orsakar. Att sänka bostadskostnaderna är den mest effektiva metoden: det är kommunerna som fattar beslut om markhyror, om hur mycket det byggs, hur och av vem. Det är fullt möjligt för kommunen att grunda egna byggbolag och sätta hyrestak om bara viljan finns.
2. FP verkar inom ett bredare fält än de traditionella partierna: vår blick sträcker sig bortom sandlådan. Vi förändrar sättet som politik görs på genom att inte gå med på kohandel. Vi bedriver en kompromisslös rödgrön politik. I Helsingfors ställer vi upp på den gemensamma vallistan Invånarnas röst, vars mål, förutom att förbättra tjänsterna och skydda miljön, är att utveckla demokratin i en mer inkluderande riktning.
Bicca Olin
De Gröna
Helsingfors
1. Regeringen skär ner på välfärd, mänskliga rättigheter och klimatåtgärder, men kommunen har sista ordet i många frågor. Vi kan till exempel prioritera att bygga lågprisbostäder när regeringen skär i bostadsstödet och satsa på integration när regeringen försvårar läget för nyinflyttade. Vi kan skydda natur och investera i kollektivtrafik, trots statens bristande klimatpolitik.
2. Om De Gröna får mer inflytande i kommunen stärker vi jämlikhet, klimatåtgärder och medborgarinflytande. Vi satsar på skola, social- och hälsovård, gång, cykling, kollektivtrafik och grönområden, samt gör kultur- och fritidstjänster tillgängliga för alla.
Lotta Staffans
Vänsterförbundet
Helsingfors
1. Regeringens kortsiktiga nedskärningar har ökat de sociala problemen och slagit hårt mot kulturfältet och medborgarsamhället. Helsingfors har bättre möjlighet än många andra kommuner att lindra effekterna till exempel genom att göra extra satsningar i de bostadsområden som är mest utsatta. Under den senaste valperioden har även stadens kulturstöd ökat med 25 procent.
2. Ett starkare Vänsterförbund skulle synas i hållbara klimatlösningar såsom billigare kollektivtrafik. Dessutom skulle staden ta en mer aktiv roll för att trygga boende till rimligt pris till exempel genom att bygga hyresbostäder själv, även om regeringen försöker lägga käppar i hjulet. Istället för teoretiska inbesparingar skulle staden satsa på förebyggande åtgärder och stöd i daghem, skolor och social- och hälsovården.
Åboland
Otto Bruun
Vänsterförbundet
Kimitoön
1. Kommunen har svårt att kompensera för nedskärningarna, men till exempel för barnfamiljers del kan kommunen komma emot genom att se till att det finns förmånliga fritidsaktiviteter och hobbyer. För vår kommun med långa avstånd handlar det också om att det finns förmånliga transporter.
En aktuell politisk fråga på Kimitoön är om man ska bevara eller stänga mindre byskolor. Vi har fört fram hur de små skolorna bidrar till en gemenskap där man stöttar varandra.
Kommunerna borde också aktivare delta och försvara välfärdssamhället i den offentliga debatten.
2. SFP har nästan egen majoritet i Kimitoön och har styrt tillsammans med Centern. Om deras dominans rubbas skapar det mera utrymme för att invånarna ska höras och mindre utrymme för kabinettpolitik.
SFP och Centern säger att de arbetar för en levande skärgård och glesbygd, men jag gick själv in i politiken för att jag anser att möjligheterna att bo och verka i skärgården året om tvärtom har försvagats.
Vänsterförbundet på Kimitoön tror att det finns bättre möjligheter att utveckla skolorna, och byarna där skolorna finns, till grundpelare för välstånd.
Johan Ekman
Vänsterförbundet
Åbo
1. Välfärdsmodellen är under ideologisk press från regeringen, men på lokal nivå kan vi motverka detta genom att se satsningar på människors välmående som en investering. Vänsterns viktigaste budskap är att om vi satsar på invånarna och minskar segregationen kommer stadens attraktionskraft öka och skattebasen stärkas på sikt.
Vi borde lägga fokus på att stöda individer i ung ålder, samt äldre. Förutom mer resurser till småbarnspedagogiken och skolan för att få mindre gruppstorlekar, borde Åbo se till att alla barn har meningsfull sysselsättning på fritiden.
Mycket av verksamheten för äldre har flyttat över till välfärdsområdet, men Åbo skulle kunna ge mera resurser till Äldrerådet, vars resurser minskat i och med vårdreformen.
Staden borde också stöda kulturen mera för att kompensera för regeringens nedskärningar.
2. Vi vill se investeringar i människors välmående istället för fortsatta åtstramningar. En kontrollerad skattehöjning är nödvändig för att kunna göra det. Vänsterförbundet vill också se att spårvägen förverkligas, eftersom den skulle minska privatbilismen och knyta samman stadsdelarna bättre och motverka segregationen.
Jag hoppas att staden satsar på klimatneutralitet och på riktigt satsar på en trivsam stadsmiljö, också i centrum. I stadsplaneringen borde socialt medborgarskap prioriteras istället för att styras av marknadskrafterna.
Jani Karlsson
Socialdemokraterna
Pargas
1. Det viktigaste med kommunalvalet är att tänka lokalt, vår viktigaste uppgift är att kunna samarbeta över partigränser, Pargasborna behöver kunna lita på att vi gör vårt yttersta för att skapa en bättre vardag för dem som bor i vår underbara skärgårdsstad. Aktivt samarbete, positivt tänkande och att lyssna på varandra skapar en bättre miljö och känsla av att vi bryr oss om våra invånare.
2. Vi främjar en klarare dialog och mer transparent politik där allas intressen hörs, liten som stor, ung som äldre, oberoende av socioekonomisk status. Alla invånare är lika värda.
Mikaela Sundqvist
De Gröna
Åbo
1. Åbo bör motverka regeringens inbesparingar i miljöskydd och klimatåtgärder och se till att vi håller fast vid stadens målsättning om klimatneutralitet år 2029. Åbo har fått ner utsläppen mycket genom ändringar i energiproduktionen, men den stora utmaningen nu är att minska utsläppen i trafiken.
Regeringens politik ökar ojämlikheten mellan olika befolkningsgrupper och staden har ett stort ansvar att motverka detta. En viktig insats är att garantera bra utbildning för alla barn och unga så att alla får en jämlik start.
2. Vi vill värna om att naturen har en plats i staden, och att det finns grönområden där man kan röra på sig. Vi vill inte bara att det ska finnas vackra parker utan också biologisk mångfald. Man kan till exempel lämna buskage, där fåglar och insekter trivs, orörda också i staden.
De Gröna skulle införa en föreningskoordinator, som till exempel kunde samla och sprida information om motionsverksamhet för barn och unga. En del av stadens koordinerande arbete skulle också kunna vara att hjälpa personer som lider av ensamhet att hitta sammanhang att söka sig till.
Nyland
Vikram Chakraborty
Vänsterförbundet
Esbo
1. Regeringen har gjort sig känd för sin hårdhänta nedskärningspolitik och brist på visioner gällande Finlands försörjningsmöjligheter. Kommunerna ska därför så de frön som är väsentliga för vår framtid genom att satsa på utbildning, trygga levnadsmöjligheter och motverka klimatförändringen. Medan regeringen skär ner, borde kommunerna bygga upp.
2. Om Vänsterförbundet växer i Esbo skulle partiet arbeta för att satsa mer resurser på utbildningssystemet, bygga ett färggrant kulturliv genom att finansiera kulturprojekt och institutioner, skydda och återställa stadens natur och utvidga tillgängligheten till prisvärda offentliga bostäder. Partiet skulle dessutom jobba för att utveckla stadens offentliga tjänster och att samtidigt utveckla stadens arbetsmöjligheter som en rättvis arbetsgivare.’
Jan-Erik ”Jeje” Eklöf
De Gröna
Vanda
1. Vi måste se till att vi tar hand om de allra svagaste i samhället och se till att alla har rätt till en trygg vardag. Alla skall beredas en möjlighet att nå sin fulla potential oberoende av socioekonomisk bakgrund. Kommunen bör trots regeringens politik arbeta för ett mer inkluderande samhälle där alla ska erbjudas en god och trygg grundläggande utbildning och en högklassig och tillgänglig hälsovård.
2. Vi kommer att arbeta för att återinföra respekten för och hänsynen till varandra och motarbeta alla former av rasism. Vi kommer att arbeta för ett mer tolerant och humant samhällsklimat. Vi kommer även att arbeta för att besluten görs på basis av fakta inte enbart på basis av ideologier. Alla har rätt till sin egen åsikt men ingen har rätt till sina egna fakta.
Monika Fagerholm
SDP
Raseborg
1. Klart kommunerna har vissa möjligheter att lindra effekterna av regeringens politik, jag tycker ändå det är viktigt att också vara tydlig med vad man inte kan. Vissa regeringspartier låtsas att sånt som redan avgjorts i regeringen nu kan ändras på kommunnivå. Som det svåra läget inom hälsovården som är en direkt följd av de drakoniska nedskärningarna inom välfärdsområdena som aldrig fick en rejäl chans att komma igång. Då bara kan man inte lova guld och gröna skogar. Men lyfter man ihärdigt katten på bordet i valrörelsen tvingas politikerna lyssna.
Annars: satsa målmedvetet på människorna. Som: pengar till fysiska träffar, inte pekplattor i de äldres fritidsverksamhet (om Sote inte har råd), till kulturen och medborgarinstituten och återväxten inom föreningarna. Låter som små saker, men det är effektiva gräsrotsinsatser för demokratin.
2. I Raseborg där SFP har stor majoritet vore det vitaliserande för alla parter om andra partier fick mer inflytande.
Frank Lundgren
Vänsterförbundet
Borgå
1. När regeringen skär ner i utbildning och kultur kan Borgå och andra kommuner satsa mer istället. När regeringen höjer maxtaket för klientavgifter kan Borgå och Östra Nylands välfärdsområde låta bli att höja dem. När regeringen sänker bostadsbidragen kan Borgå erbjuda billiga hyreslägenheter. När regeringen vill att dagvård och skolor slopar jämställdhets- och likabehandlingsplaner så kan Borgå behålla dem.
2. Under den tidigare mandatperioden var Vänsterförbundet i Borgå med och stoppade nedläggningen av närskolor. Det kommer vi att göra igen. Vänsterförbundet kommer inte att rösta för nedläggningen av kommunens skolor eller välfärdsområdets social- och hälsostationer. Med mera inflytande i Borgå stad och Östra Nylands välfärdsområde kommer vi satsa på utbildning, kultur och en ambitiös klimatpolitik.
Robin Lybeck
De Gröna
Borgå
1. Kommunernas händer är bundna i de flesta frågor som regeringens politik berör, så en direkt motkraft kan man inte förvänta sig. Men det är nu i valen som vi bygger oppositionen och förbereder oss för nästa riksdagsval. Och om den politiska viljan hittas, så finns det mycket man kan göra för att kämpa för exempelvis kulturlivet och miljön, trots att de på ett nationellt plan ligger i motvind.
2. De Gröna har ett helt super gäng med i valet! Förutom att vi kommer att hålla fanan högt när det gäller miljöfrågor och kultur, så ställer flera aktiva från folkrörelsen för byarna upp. Vi hoppas ha en betydande inverkan på hela Borgås livskraft, utan att glömma landsbygden och skärgården. Klimatåtgärder, skyddande av skogar och närnatur skulle minska utsläppen och bromsa förlusten av biologisk mångfald.
Jiri Mäntysalo
FKP
Vanda
1. Kommunerna har en outnyttjad potential att göra invånarnas vardag lättare. Genom att förkorta arbetstiden kan vi förbättra orken, produktiviteten och tillgången till tjänster. Genom att utveckla kommunens affärsverksamhet samt stödja föreningar och småföretagare stärker vi de lokala ekonomierna. Hemlösheten måste avskaffas genom målmedvetet arbete, och hyrorna måste hållas under kontroll. Demokratin bör stärkas genom bland annat folkomröstningar och medborgarråd.
2. Vi betonar gemenskapsorienterade kommuner, välfärd, offentlig närservice, feminism och miljöåtgärder. Kommunpolitiken ska baseras på invånarnas behov, inte på de rikas och lobbyisternas intressen. Våra potentiella fullmäktigeledamöter kommunicerar öppet. Vi föreslår att en webbtjänst inrättas för att underlätta insyn i fullmäktiges arbete. Vi kräver att statliga bidrag till kommunerna höjs till en hållbar nivå och att kapitalinkomster inkluderas i kommunalbeskattningen.
Österbotten
Nils-Johan Englund
SDP
Vasa
1. Genom att satsa på välfungerande kommunala tjänster till ett skäligt pris kan man motverka en del av de negativa effekterna av regeringens politik. Nedsatt pris vid simhallar för studerande och pensionärer, förmånlig eller gratis kollektivtrafik samt att erbjuda avgiftsfria gymnastiksalar i skolornas utrymmen åt föreningar är sådana exempel.
2. Ifall SDP får större inflytande så har satsningar på skolan en stor prioritet. Vi vill att det inte ska finnas skolklasser med fler än 20 barn i grundskolan. Vi vill göra förskolan tvåårig. Vi socialdemokrater vill säkerställa att hobby- och idrottsföreningar samt andra motionsaktörer har tillräckliga förutsättningar för att ordna verksamheten. Vårt mål är att varje barn och ung person ska ha möjlighet till en avgiftsfri hobby i anslutning till skoldagen.
Francis Oyeyiola
De Gröna
Vasa
1. I Vasa kan vi söka alternativa inkomstkällor genom att utforska EU-finansiering, partnerskap med företag och innovativa lösningar för att upprätthålla service utan att det tynger skattebetalarna. Genom att främja en politik som säkrar att alla kulturer och identiteter (speciellt minoriteter) känner sig inkluderade och uppskattade kan vi förhindra polarisering som skapas av ekonomiska problem. Vidare anser jag att smart ekonomisk planering och upprätthållandet av grundläggande service är nyckeln till att säkra tron på näringslivet och hålla kvar folk i Vasa.
2. Med ett större inflytande kommer jag och mitt parti att arbeta för konkreta handlingar för att återställa tron på den lokala ekonomin. Det är av största vikt att stärka den samhälleliga sammanhållningen genom att investera i företag och sysselsättning, främja kulturell dialog och integration av minoriteter/kulturer och säkerställa ansvarsfull kommunal budgetering.
Tiki Torrkulla
Vänsterförbundet
Vasa
1. På grund av regeringens nedskärningar ska Vasa stad aktivt arbeta för att ersätta statliga funktioner som avskaffas. Till exempel, när regeringen tidigare planerade att avskaffa avgiftsfria läromedel på andra stadiet, var Vasa stad beredd att fortsätta erbjuda dem.
2. Även inom kommunalpolitiken behövs en tydlig klassanalys – något som Vänsterförbundet har, till skillnad från andra partier och som kan bidra till att hitta rätt lösningar i olika situationer. Ett ökat inflytande för Vänsterförbundet i Vasa skulle motverka den negativa utvecklingen med ökade sociala klyftor. Staden skulle bland annat prioritera satsningar på utbildning, lokal kultur, kollektivtrafik och hållbarhet.
Valen 2025
- Välfärdsområdesvalet och kommunalvalet förrättas samtidigt söndagen 13 april.
- Förhandsröstningen förrättas 2–8 april i Finland och 2–4 april utomlands.
- Vid välfärdsområdesval väljs ledamöter till välfärdsområdesfullmäktige. De beslutar om ordnandet av socialoch hälsovårdstjänster och räddningsväsendet i välfärdsområdet.
- Vid kommunalval väljs ledamöter till kommunfullmäktige. De beslutar om kommunens verksamhet och ekonomi.
- Välfärdsområdesvalet förrättas inte i Helsingfors stad, eftersom staden själv ansvarar för ordnandet av socialoch hälsovårdstjänster samt räddningsväsendet.
- Välfärdsområdesvalet förrättas inte heller i landskapet Åland.
- Kommunalvalet förrättas inte i landskapet Åland samtidigt som i övriga Finland, utan nästa gång hösten 2027.
Källa: vaalit.fi