Pjäsförfattandets vardag och fest

av Ny Tid

”Jag är en konstnär, jag ändrar inte på ett ord förBroadways skull” Denna inledningsreplik av den aspirerande pjäsförfattaren David Shayne (John Cusack) är början till slutet. I sin nya komedi, placerad i New York och det glada ’20-talet, kommer Woody Allen med ensuveränt rolig berättelse om scenvärldens vedermödor.Shaynes producent replikerar: ”Listen kid, it’s a real world out there”och filmens B-tema avslöjas med en kulsprutesalva som mejar ner krigförandegangstrar. I ett nötskal handlar det om att pjäsen producerasför en Broadwayscen med en gangsterboss som finansiär- villkoretär att hans fjolliga, obegåvade flickvän får ta huvudrollen.

Vad som sen följer, är en mästerlig Allensk uppvisningav fartfylld dialog och intrig, i en historisk miljö som är imponerande.Dialogen är just så imponerande New York-judisk-intellektuellatt Bullets är en garanterad årsgångsfilm. ”In orderto illustrate Greek etymology, he opened his fly” är bara enrolig replik.

Jag har alltid beundrat den sentimentala strömmen hos Allen. Menhans välkomponerade persongalleri är i balans med återblickenpå hur showbiz såg ut i hans hemstad anno dazumal. Pjäsförfattarenblir en klangbotten för de övriga rollerna som reagerar påeller speglas i honom. Alla är i och för sig intressanta, menav dem är det gangsterflickvännens livvakt, Cheech, som överskuggarde andra. Han har suttit med på repetitionerna och tråkatsut, och börjar småningom blanda sig i regin och texterna-”Ilearnt to read and write before I burnt down the school” – tills hanstill slut har övertaget och är den som delar ut korten. Bulletshar ett lyckligt slut där vår pjäsförfattare som underresan negligerat sin fiancée, lyckas återvinna henne (Bilden)

Värdering: 6/7

Bullets Over Broadway (l994) MagnoliaProd./Warner Bros.

Regi: Woody Allen Manus: Woody Allen, Douglas McGrath Foto: Carlo DiPalmaKlipp: Susan E. Morse Scenografi: Santo Loquasto 1 rollerna: John Cusack, Chazz Palminteri, Jennifer Tilly, Dianne Wiest m.fl. Premiär 26.4.

Okänd skribent

Lämna en kommentar