Historia i den lätta versionen

av Ny Tid

En amerikansk film i europeisk regi och produktion gjord för den amerikanskapubliken – är inte för mig ett kvalitetskriterium, utan närmastnåt som garanterar en urlakad, färdigtuggad produkt. Jefferson in Paris bygger inte på en roman eller en bra faktabok, utan är resultatet av Ruth Prawer Jhabvalas forskning kring USA:s tredje president, Thomas Jefferson. Filmen för oss till åren l783-89 dåhan vistades i Paris som USA:s plenipotentiära minister, hos LudvigXVI

Jeffersons personlighet ger hur mycket intressant material som helst, men sen kan man ju fråga sig om denna arthousefilm behandlar honomoch hans värld på ett intelligent sätt. Manuset har ingenriktning, presenterar flera olika stories och följer den trivialaste, det romantiska draget, trots att många fler möjligheter tersig mer lockande för den kräsne historiemedvetne europén.Det är inte Jeffersons fel, att filmen känns platt och fylldav klichér om franska revolutionen- en snabb repetitionskurs utanöverrskningar, ett lapptäcke av snuttifierad historia förMTV-generationen.

Min attack närs också av PC-tänkandet som gör Jeffersontill en religiös hycklare och en liderlig bock som ligger med sinnegresslavinna. En antites som närs av att han undertecknade l766års frihetsförklaring som garanterar individens frihet och friareligionsutövning. Men hemma skulle det alltså inte gälla.Filmen, som ser på det förgågna med dagens glasögonkommer Jefferson halvvägs och till slutet framställs han ändåsom en beundransvärd landsfader. Nick Nolte gör en ganska grovmejsladrollprestation, stel och försiktig, men gör inte helelr bortsig. Filmens enda starka ögonblick kommer efter 2 timmar påslutet där han med sina slavar förhandlar om deras frihet Föredet får vi tugga igenom bildidéer som förlorar sig idet altför ofta upprepade.

Det socialkritiska draget hade kunnat göras till en dygd men medandra krafter. Merchant&Ivorys täppa är nog bara den brittiskavärlden.

Värdering: 3/7
Jefferson in Paris (1994)TouchstonePict/Finnkino
Regi: James Ivory Producent: Ismail Merchant Manus: Ruth Prawer JhabvalaFoto: Pierre Lhomme Klipp: Isabelle Lorente i rollerna: Nick Nolte, GretaScacohi, Simon Callow, Thandie Newton m. fl.

Premiär 26.4

Okänd skribent

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.