JOHNNY MNEMONIC (1995) Alliance Communications/Finnkino

regi: Robert Longo manus: William Gibson foto: Francois Protat klipp: Ronald Sanders i rollerna: Keanu Reeves, Dina Meyer, Ice-T, Takeshi Kitano, Dolph Lundgren, Henry Rollins. Premiär: 19.4.

Det här är en film som upphaussades på alla snitsiga nät-tidskrifters omslag förra sommarn- med Keanu som pärmbildspojke. Och inuti fanns lovordande artiklar om hur William ”cyberfarfar’ Gibson skrivit manuset utgående från den tidiga 11- sidorsnovellen ” Burning Chrome”. Det skulle bli häftigt, för alla möjliga stjärnor och artister medverkade i rollerna (se ovan). Vad man sen ser på vita duken är ett sorgligt uteblivande av fina visioner, kanske för att de drunknat i behovet att ändå producera mainstream . Vad det handlar om är, att huvudpersonen, Johnny, en datakurir, transporterar classified- info i sin hjärna. När han ska leverera det åt beställaren, går ingenting enligt planerna, och därtör måste han få det uttankat illa kvickt, annars exploderar huve t på honom. Under denna Odyssé i en nära framtid, stöter han på de mest underliga figurer, som alla vill honom lite illa.

Filmen, i Robert Longos regi, urartar till ett videospel på biograf, där rollfigurerna är just så endimensionella och förutsägbara man kan tänka sig. Tråkiga dockor som åker upp och ner i ett allt annat än futuristiskt landskap. En eloge ger jag bara för den grafiska animationen av ”cyberspace’ som är rätt konventionell men den har fart och är rolig EN gång. Jag säger hellre, läs Gibsons tidigare novell, ur samlingen med samma namn.

Vill man tjata om PC-konceptet också, är jag besviken på att Gibson, som i tiderna var den okända cybervärldens vägutstakare, står för en så ofyndig och trist världsbild. Klart att fienden är japan, att ameerika är förnedrat, att de förrädande vännerna är bögar, att lo-techstammens hövding är svart, men till råga på detta skjuts, mördas och sprängs det, så att man känner sig dragen vid näsan. Upphetsande film för max 13-åringar.

värdering: 3/7

Okänd skribent

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.