FILM: CAFÉ AU LAIT (95)

CAFÉ AU LAIT (MÉTISSE) (1993) Import: Cinema Mondo regi: Mathieu Kassovitz foto: Pierre Aim, Laurence Tremolet. I rollerna: Mathieu Kassovitz, Julie Mauduech, Hubert Koundé. Premiär 29.3.

resumé: Filmen är den Cannesbelönade unge regissörens debutfilm, som han gjorde före Hatet (La Haine), den suveräna skildringen av unga män och deras aggressioner i en Parisförort. Café au lait syftar på de tre ungdomarna i huvudrollerna, Lola, mestis och gravid, Hubert, svart och rik, samt Félix, vit och rappande cykelbud. I triangeldramat kny ts dom ihop av okunskap om vem som är den blivande farsan, och försöker det läget på en fredlig samexistens. Humorn i filmen springer ur den varierande kulturella bakgrunden där klaschar är oundvikliga men överkomliga. Anslaget är lätt och underhållande, men skildringen av dagens mångkulturella, icke ”äkta” fransmän, går hem som trovärdig och Mathieu Kassovitz som själv är ungerskättad jude, tillför den unga franska filmen en ironisk självblick. Både Café au lait och Hatet har kongruenta cirklar. D är den förra ingår i en underhållande fransk mainstream, blir den senare ett häftigt socialrealistiskt ställningstagande för svartskallar som står utanför systemet. Men de binds i hop av delvis samma skådisar, som naturligt finner sig i sina roller, obero ende av ett ljusare eller mörkare anslag.

värdering 4/7

Okänd skribent

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.