Ifall det är moraliskt ruttet att använda e-mail (så som åtminstone Thomas Rosenberg hävdat i några inlägg i Hbl i vår) så är Ny Tid som vanligt djupt nere i träsket.

Man kan rentav tala om ett beroende. Alldeles som vi är hooked on luft, mikrougn, statsstöd, té, el, disketter, pappersindustrin och läsarnas kärlek är vi djupt beroende av hyper, cyber och e.

Vårt första modem skaffade vi faktiskt redan i början av 80-talet, men till vårt försvar kanske hör att det bara användes internt mellan redaktionens dåvarande filialer i H:fors och Vasa. Dethär med att ta in medarbetarnas texter digitalt kom flera år senare, och aktivt BBS:ande först på 90-talet. Men t.ex. Wam Kats dagbok från Zagreb, som vi körde i utdrag för tre-fyra år sen, nådde ju världen och oss via e-mail.

Sen vi fick egen e-adress,

[email protected]

(för drygt ett år sen) har många av våra skribenter förstås börjat använda den (isynnerhet som tids/avståndsfaktorn i vanlig post från t.ex. Sverige eller USA försvinner; dom vill nästan-försena sej ännu tätare till deadline). Men dessutom kommer det nu texter av nya mystiska typer som vi ald rig träffat och som vid närmare koll visat sej vara geniala resurser för tidningen. Via andra kanaler hade dom här mänskorna antagligen aldrig orkat skriva, så Rosenbergs huvudtes, att det offentliga samtalet förtorkar när alla börjar kommunicera i cyberspace, måste nyanseras åtminstone i vårt fall.

I våras öppnade vi en hyper-gästbok i samband med vår hemsida i Internet (http://www.kaapeli.fi/~nytid/) och den har ytterligare sänkt ribban för snabba kommentarer, impulsprenumerationer, tips, skäll och samtal.

Här några små utdrag, bara som exempel (hoppas ingen känner sitt intimitetsskydd krossat).

Äntligen kan den stora allmänheten själv bedöma hur korrupt vår e-postgång egentligen är.

S-ling ([email protected])


7 feb 1995 10:05:17 GMTaer daer verkligen moerkt fortfarande. haer aer ljust som paa badstranden.

har nog undrat hur hundpsykiatrar taenker.

nu ska jag paa seminarium om fyraochetthalvtmaanadersbaebisars egetnamnigenkaenning i varierande experimentella kontexter.

mejla mer. jag faar foer lite brev.

j


1 apr

Kommentar: = Snyggt det hela tycker en tysk nytidsälskare (eller som min norska vän Reidar uttrycker det ”den bästa finska tidningen”!). Definivt en av de bästa internetsidor jag har stött på.

Peter Lüttge


4 apr

Hej.

Teknologernas filmklubb Montaasi har nu Ny Tids ARS 95-sida i sin hotlista http://www.tky.hut.fi/~montaasi/hotlist.html

Det finns ett litet fel med Schafer-linkarna, nu är de till .htm, jag tror de borde vara till .gif

Hälsningar,

Seppo Kauppinen


4 apr

Finns det ocksaa studentrabatt, naer jag prenumererar i Nederlaenderna?

Louis Klomp


8 apr

Igen engång har man klarat av vintern i Savolax och det är dags att sätta björnpälsen i malpåsen. Dessvärre ser det ut som om min prenumeration på Ny Tid håller på att ta slut. För att jag inte skulle missa nåt av vikt och värde så vill jag här prenumerera igen ett halvår framöver. Hoppas att Kontur kommer med. Adressen är densamma.

Jag studerar fortfarande och det kommer ni väl ihåg i räkningen.

Kyber-Ny Tid är en god ide, och jag vet att den ynglat av sig åtminstone en

prenumeration av den gamla klassiska pappersupplagan (vilken jag även själv fortfarande föredrar) här uppe i finnmarkerna.

Tack och hälsningar:

Tony Alfström

P.S Roligt att ni kom ihåg den engelsk-åländske keramikern. Också Ars 95-artikeln som ingick här för en tid sedan gav en bra och rolig grund för att själv utforska spektaklet i Ateneum.


10 apr

Ett tips till östblocksbevakaren: Min kollega i Kroatien berattade i sitt senaste mail att det uppstått en ny form av turism, sk war tourism. För 100 DEM får man

åka upp till serblinjerna kring Sarajevo och skjuta mot staden, på riktigt med riktiga kanoner och riktiga gevär. De tjänstvilliga serberna tar allt ansvar för ev. offer. Omväxling för uttråkande solbad!

Mikael Björnberg


11 apr

Hei,

Voisiko György Konradin haastattelun saada myös verkkoon? (Maksan huomenna tilauslaskun…)

Minulla on tuo Unkarin harrastus harrastuksena ja rakennan Unkari-painotteista WWW-sivua. Mielelläni tekisin sivuilta linkin Ny Tidin Konradin haastatteluun, sillä suomalaisessa julkisuudessa tällaiset haastattelut ovat valitettavan harvinaisia. Kiitän Ny Tidiä ja Martti Puukkoa.

Jyrki Halonen


19 apr

Kiitän Konrádin haastattelusta. Kotisivullani

(http://www.uta.fi/~lijyha) on joitakin Unkari -linkkejä. Tein informaatiotutkimuksen proseminaarityön Unkarin elektronisesta kirjastosta. Työ löytyy kotisivuiltani. Hieman kypsyin aiheeseni, joten työ ei oikein tyydytä minua. Unkarin (tai pitäisikö kääntää Unkarilaisessa) elektronisessa kirjastossa on myös englanninkielisiä dokumentteja, lähinnä politiikka-alikirjastossa. Kirjasto perustettiin puoli vuotta sitten, joten kokoelma ei vielä ole kovinkaan suuri (n. 200 dokua arvelisin). /…/

Toivottavasti edellä olevasta on jotakin iloa.

terv. Jyrki Halonen


21 apr

hej,

tack för ännu ett bra nummer av Ny Tid.

fråga Frank Borg (ang. hans kolumn senast) om han funderat på de filosofiska konsekvenserna av termodynamikens andra huvudsats (den om entropigenereringen), om inte vore de kanske värda en tanke…??

mvh, Jonas Waller


25 apr

BRA TIDNING! TACK FÖR OSS

j.b &k.å


26 apr

Subject: sistaordproblem

det är synd om mänskorna, åtminstone om er, som inte kan få nån kolumn till utlovat nytidnummer, och om mig, som åsamkar er detta. /…/


1 maj

Vad kostar dethär er?? Jag trodde ni hade ont om sekiner. Är det inte ganska dyrt att upprätthålla sånahär hemsidor?

Men fortsätt för all del!

(Red anm.: Internet-sidorna kostar nästan inget extra — frånsett jobbet — när man väl har en anslutning. Snarare kan man säga att det är ett billigt sätt att sprida info om tidningen och inte minst, få in prenumerationer)


2 maj

Hej!

URL av Obunden vänster vid Helsingfors Universitet har förändrats, nu är det http://www.helsinki.fi/valttdk/stud/sitvas/sitvas.html

Vappu Heikkurinen


2 maj

”Kom garna in med tips om hur du tycker vi ska utveckla hyperNyTid, juttur vi borde ha dar etc…”

Gör mera reklam för den! Jag brukar bläddra i pappers-NT men visste faktiskt inte om hyperversionen innan jag läste om den i Husis…

Patrik Schroeder


4 maj

Ytterst snärtigt att även Ni (hm, Ny) är på nätet.

Övriga kommentarer får vänta tills jag läst senaste numret — men i allmänhet brukar ni ju vara OK. Faktist en av de få inhemska tidningar som antas vara så cool att gymnasieintelli gentsijan bör läsa den… Och så är det ju skönt med lite Substans, särskilt som

(shudder) Abl också är connectat. Glädjande alltså att inte tex borttappade svenskar får en helt usel bild av oss…

Johanna Koljonen

(tag: Johnna)


9 maj

/…/ Tack för en trevlig tidning, Jaruzelski-intervjun var ju nästan som en bättre deckare!

Jonas — också en prenumerant


9 maj

OK, OK, jag skriver…. anlander i natt.

Allt gott,

O.


12 maj

Kommentar: = Östeuropabevakningen är SUPER. Speciellt bra var Puukkos intervju med Jaruzelski. Har herr Puukko kommit ut med nån bok om sina resor, eller tänker han göra det? För

övrigt önskar jag redaktionen en Solig Sommar och Välförtjänade Semesterdagar. Hälsn.

Larry Kärkkäinen


14 maj

This is a form sent to you by the WWW-server:

Namn: = frantizek borough & fem-sekunders-sociologen

Kommentar: = ”come on come on, listen to the money talk”

AC/DC

”money doesn’t talk, it swears”

Dylan

Okänd skribent

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.