Indianrevolten som inleddes i Chiapas i början av förra året skilde sej från tidigare gerilla-aktioner såtillvida att rebellernas budskap blixtsnabbt spreds över världen via Internet. Nätet gjorde också deras talesman ”Subcomandante Marcos” eller El Sub som han kallas, till en litterär stjärna även utanför Mexicos gränser. Redan tidigare sägs han ha förändrat det politiska språkbruket i landet totalt genom sina budskap — blandningar av dagbok, sägner och liknelser — förmedlade från en bärbar dator nånstans out there till tidningarna.

Kolla t.ex. in ett intressant brev från subcomandante Marcos skrivet i maj 94 Litterär kvalitet är som förr ett hemligt vapen i informationsgrötens tid.

Brevet finns i indexet gopher://gopher.etext.org/00/Politics/Spunk/anarchy$texts/groups/Zapatist/som också annars lönar sej att studera.

http://www.igc.apc.org/nacla/zaps/ marcos.html finns en lite äldre intervju med Marcos, med bilder.

Okänd skribent

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.