Listan – vecka 48

1. Karadzic och Mladic

Instängda i det som är kvar av serb-Bosnien, förrådda av sin gudfader, bara Rysslands veto i FN hindrar en intervention för att gripa dom. Hur kunde de här inbitna schack-entusiasterna hamna i en sån patt-situation?

Nåja, nån måste ju förlora när den skickligaste spelaren — Milosevic — elegant demonstrerar att den som sätter igång tillräckligt stora brott mot mänskligheten till slut får jobb som hjälte och fredsduva när spelet ska avslutas.

”Som om Hitler suttit med i Nürnberg-processen och dömt ut straff åt sina underlydande” (C-G Lilius i radions Slaget efter tolv).

2. Tips (1)

Finländsk turistfälla: En kommun garanterat utan sommarfestival. Europeisk turistfälla: Ett land garanterat utan kulturhuvudstad.

3. Tips (2)

Skulle Paavo Väyrynen ta jobb i en eskorttjänst för utlänningar? Systemets idé: varje topp-politiker eller annan kändis skulle gå ut med en utlänning en gång om året. Billigare än att hyra dom damer som annonserar om dylika tjänster.

4. Princess Di

”Blottar”- och självbekännelselitteraturen från 60- och 70-talets feministiska våg har nått kungahusen och deras press, de s.k. damtidningarna. Vem blir nästa kungliga Erica Jong eller Suzanne Brøgger? Ansvaret ligger tungt på Alexandra.

— 28.11, TS (1 & 4), MZ (2-3)

Listan 47

1. Slovakienungrarna

Ny lag gör i ett slag 12 procent av befolkningen till språkbrottslingar. I Finland skulle motsvarande ge enorma böter för att t.ex. gifta sej på svenska. Minoritetsskyddet var ett villkor när Slovakien togs med i Europarådet — duger det inte för att kast a ut landet igen?

2. Val i Algeriet

Funda-fundamentalisterna GIA hotade förvandla alla valbås till likkistor. Dom legala partierna bojkottade militärkuppens show. Ändå fick president Liamine Zeroual stöd — folk vill ha rätten att överhuvudtaget gå ut. Inte minst kvinnorna, som röstade mest ; ett genombrott.

3. Öst-Timor

Kan ni visa mig vägen till portugisiska ambassaden? (Bara veckans påminnelse, i serien glömda pågående folkmord.)

4. Rabin (repris)

Varje dag arresteras nya sammansvurna. Vad göra när snart över 50% av Israel sitter inne?

5. Dayton

på världskartan igen — senast var det på 20-talet i Hiski Salomaas kuplett om lokala antidarwinister, ”Daytonan apinajuttu”.

Alla ville ha ett snabbt resultat men tvärtom borde förhandlingarna ju pågå i evighet — när dom startade blev X-Jugoslavien plötsligt nästan pinsamt fredligt efter fyra år av ”nödvändigt” balkankrig beroende på enl. uppgift ”oförsonligt ha t” med ”djupa historiska rötter” etc.

6. Bitels och Mumin (repris)

John och Tove — dom omdömesgilla — tröttnade för länge sen. Dom andra kelar på med allt smaklösare re-cycling och rip-offs. Free As A Bird, fan tro’t — Apple Corps. borde döpas om till Apple Corpse.

Våra föräldrar, som hatade Beatles då det begav sej, diggar nu, liksom deras barnbarn; bara B-generationen själv är utled. Det är som med julsångerna, man stänger av, inte för juttun i sej utan p.g.a. det yttre tvånget.

7. Claude X

gjorde det igen: tog sej in på kungabröllopet i Danmark, liksom tidigare på div. toppmöten. Grattis. Visar att säkerhetsmän inte spelar nån roll, ingen vågar ändå nobba en fransk gentleman med järnhårt distingerad habitus

.

8. Sverige köper Finland

Inte bara glider svedupellarna in på joghurt- och glassmarknaden, på grund av överlägset snyggare layoutade varor — också byggfirmor och städers busstrafik köps upp. Men det är ingen fara, för Finland äger ännu mera av Sverige.

Snart är vi tillbaka vid 1809? (Eller ännu tidigare, eftersom Sverige och Finland tillsammans redan äger stora delar av Estland — bl.a. ölet.)

9. Snö

Nytt experiment. Och med positiva resultat: när den ramlade ner sågs till och med yuppies stöda kollektivtrafik för en dag.

10. Shell

Klart tänkande i en orolig tid” — påstod bolaget i en helsidesannons i Hbl (dåligt översatt från finska visade en koll med motsvarande helsida i HeSa). Naturligtvis tillbakavisade man alla beskyllningar efter modell ”om Shell drar sig ur Nigeri a kommer folket att bli lidande”. Tjockast var ändå påståendet ”den sunda och etiska affärspraxis som är liktydigt med Shell”. Det skulle vara intressant med en motsvarande helsida, där folket i Ogoni-området fick föra fram sin syn på Shell s affärspraxis. Fortsätt bojkotten!

11. Kulturhuvudstad

Helsingfors’ envisa lobbande gav inget resultat. Vad har Matti Klinge riktigt spritt ut för rykten om stan på sina resor i Europa? På tal om Helsingfors festspels bortkastade pengar alltså. 21.11 –TS (1-9), TR (10-11)

Listan 44-45

1. Rabin

Ett sista bidrag till fredsprocessen: att bli mördad från ’rätt’ håll. Vi som hade tippat att Arafat skulle stryka med först (men Hamas finns ju kvar).

2. Andreotti

Italiens f.d. premiärminister åtalad för att kanske ha låtit mörda en obekväm journalist för 16 år sen. Det misstänks nämligen att han betalat med regeringens plastkort fast utgiften var privat.

3. Väyrynen

Stackars man: först presidentvalet och nu detta. Varför tror ingen honom på hans ord? Tänk om hans GSM-samtal faktiskt var viktigt, som han sa åt flygvärdinnan (d.v.s. viktigare än typ 80 personers liv och ett flygplan)?

4. Quebec

Balkaniseringen av västvärlden tillfälligt bromsad. Det kommer att finnas franskkunniga engelsmän — och vice versa — ännu i några år.

5. Svenska dagen

döps om till Resursdagen. Vi finlandssvenskar är nämligen en resurs. Öka resurserna. Resurser i alla länder, förenen Er.

(7.11.95 — TS)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.