1. Tjetjenien 1 år

under ryskt angrepp. Nu säger alla som beslöt om inmarsch att de i själva verket var emot. Kanske kriget inte alls utspelats? (Borde man fråga de 50.000 döda, de flesta civila)?

2. Ryska valet

Kvinnopartiet glömde vi förra veckan, trots att det väntas komma in i duman som ett av bara fyra. Intressant, alldeles oberoende av vad dom står för (= allt möjligt): enda partiet (utom öl-älskarnas?) som är känt som parti, inte som bihang till en eller annan man.

3. Frankrike i strejk (4)

Man behöver inte bojkotta vinerna längre för dom kommer ändå inte fram.

4. Bildt/Bosnien

Den enda vägen, också där?

5. Pocahontas (8)

PC — politiskt korrekt — bara i jämförelse med tidigare Disney-matsku. Ur PC urbefolkningsvinkel (Aña Valdés, DN) en förrädare eller åtminstone Onkel Tom. (Borde man se filmen?)

6. Izabella Scorupco

Bondbrudarna blir långsamt allt slugare — jfr. Pocahontas. Och Bond lär sej gråta. Också western-filmerna klappade till slut ihop kring sina klichér. Inga mer explosioner och pojk-devices: i nästa film tar Bond itu med eko-brottsligheten, som assistent åt Heidi Hautala i Bryssel.

7. Grateful Dead

60-talsmotkulturens husband har till slut kastat in handduken, tipsar en läsare, fyra månader efter Jerry Garcias död. Sista albumet hette Built to Last.

8. Hbl/Söndag

Den vanliga tidningen faller nu isär i TVÅ delar och i den andra har Hbl:s varumärke, den feta Bodonin i rubrikerna, ersatts av en lättare grotesk. Ja, och innehållet — ifall Kontur numera är ”flickornas Ny Tid” (Tuva Korsström) så är väl detta flickornas Hbl?

Veckans icke-nyheter

97. Lipponens jet-lag

eller var det en time-out. Vem som är och inte är på Slottet 6.11 är väl lika upphetsande som vilka av Hufvudstadsbladets ledare som är spegelvända (vänstervridna?), vilka inte: vem märker det ens.Visserligen: fler män kunde lära av L att prioritera: våga gräla med frun istället för att fly till tom representation.

98. Curre L naken

med sina medaljer — upprör lika mycket, d.v.s. lite, som föregående punkt. Skymf mot medaljerna, säger dom. Enda med en sund inställning, säger vi.

99. Julen

Vuxensamhället tränger sej nu på. Avkräver barnen definierade lekprojekt, stipendieansökningar. Radions telefonprogram med önskelistor: ”blå grävskopa, röd grävskopa, CD-rom, Pocahontas-pussel…” (”Inget mera?” frågar den vuxne). Man börjar nästan önska att nån unge ska säga ”jag vill bara att det ska bli fred på jorden och att mamma och pappa ska tycka om varann igen”.12.12. — TS, AR, TR m.fl

Larjankos alternativa lista: Tio små negerpojkar

Förra veckans Ny Tid-lista (vecka 49)

Ttidigare listor (november)

Okänd skribent

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.