LEAVING LAS VEGAS (1995) Lumiere Pictures/Finnkino regi: Mike Figgis foto: Declan Quinn klipp: John Smith prod: Lila Cares rollerna: Nicholas Cage, Elisabeth Shue. Längd: 112

resumé: I den här filmen utgör staden fonden till ett gripande långsamt självmord- en alkoholiserad misslyckad screenwriter tar sitt avgångsvederlag, säljer sitt hus, och kör till Nevada. Väl framme i Las Vegas, ger han sig tre veckor, för att supa ihjäl sig. Men ren när han anländer till stan, stöter han ihop med en kvinna som litet ändrar på förutsättningarna. Nicholas Cage presterar en rolltolkning som blir en äkta.alkoholist- där alla stunder av självinsikt, lögn, bedrägeri och klarsyn accentueras. Int e att undra på att han fick en Oscar för jobbet. Han motspelerska, Elisabeth Shue, gör en hora som faller för mannen, som inte avkräver henne fysisk kärlek. Deras korta förhållande genomgår århundradets kärlekssaga i blixtfart, och det som gör film en märkvärdig och underbart kontrasterande till Hollywoodköret är realismen i iakttagandet av människor. Amerikansk film som bäst, när den ger den kritiska amerikanska synen på livet on the other side of the tracks. Mike Figgis, som har regisserat senast bl.a. The Browning Version och Mr. Jones har en fin iakttagelseförmåga av rummet, platserna, och fotoarbetet på det nattliga Las Vegas och de sordida spritstinkande motellrummen tilltalar. Dessutom är han en begåvad kompositör och har skapat ett sk räddarsytt soundtrack, med bl.a. Sting som tolk för den bluesiga stämningen.

värdering: 5/7

Okänd skribent

Lämna en kommentar