1. Konstsamfundet

darrar inte på manschetterna trots att 30 lokala s.k. ledande personligheter i veckan protesterade mot att Hbl:s ägare fockat Borgåbladets chefred. Lars Rönn. Intressant med detta senaste myteriförsök på m/s Svenskfinland är inte resultatet — inga chanse r — utan att det bekräftar att mediaimperiets löften om lokalt inflytande, höra medarbetarna etc. inte var värda ett ruttet lingon. Säkert roligt för Maj-Britt Höglund att hennes föregångare tvingats låtsas avgå ”frivilligt”. Snacka om att värn a om det fria ordet.

2. Augustssons konto

där folk spontant satt in pengar — eftersom dom bevisligen hamnar där dom ska, i X-Jugoslavien — irriterar nån till den grad att den försöker kriminalisera den i stort sett enda goda mänskan i Finland. Begrepp som ”fariséer och skriftlärde” fa ller en osökt i skallen. Borde Nato-trupper stationeras i Ekenäs, eftersom kriget uppenbarligen spritt sej dit?

3. Barnhem i Kina

har i ännu en rapport (Human Watch/Asia) bevisats vara dödsläger för flickor eller annars missbildade: bara hälften klarar ens ett års svält. Vilket f.ö. påminner oss om fjolårets rapporter om den nya dödligheten bland finländska utvecklingshämmade som ko mmunerna, i den stora sparivern, plötsligt skickade bort från institutionerna. Visst sparade vi.

4. Sex Pistols

återförenas i ursprungliga sättningen med Glen Matlock på bas (ersattes 77 av Sid Vicious, sedermera död). En lika hemsk nyhet som s.k. Beatles’ senaste singel. Nästa steg: Nirvanas comeback, med Kurt Cobain som cyborg-humanoid?

5. Citatet

”Det osympatiska med chauvinismen är inte så mycket motviljan mot andra nationer som kärleken till den egna.” — Karl Kraus, Motsägelser, 1909

9.1.96 — TS

Texten tillhör Ny Tid. Citera gärna, men ange källan – annars kommer Karl Kraus och tar dej!

Nästa veckas LISTA

Förra listan: året -95

Okänd skribent

Lämna en kommentar