The Birdcage (1996)

produktion & distribution: MGM/UIP

regi: Mike Nichols

manus: Danon-Poiret-Veber (La Cage Aux Folles)/Elaine May

foto: Emmanuel Lubezki

klipp: Arthur Schmidt

i rollerna: Robin Williams, Gene Hackman, Nathan Lane, Dianne Wiest m.fl.

premiär: 10.5.

Oberoende av det faktum, att man nu igen har tagit en fransk klassiker, adapterat den till amerikanska förhållanden idag, alltså serverar en gammal story i nytt omslag, är The Birdcage rätt hyfsad underhållning. Det är gamla La Cage Aux Folles för dagens stora vita streijta usa-publik. Behöver dom den? Tydligen för man har satt så mycket arbete på att jobba in olika pc-teman i manuset. På det planet visar filmen både hur mycket, och hur lite det har hänt i fråga om attitydförändringar.

Kort resumé av intrigen:

Armand & Albert är ett medelålders par, som driver en nattklubb där Albert är den stora drag-drottningen. Armand, som är lite stillsammare till karaktären, har i ungdomen sått sin vildhavre, men stått för konsekvenserna och fostrat upp sin son. Trots att han växer upp med två pappor, hittar han en flicka han vill gifta sig med, och kräver vissa arrangemang där hemma när hennes föräldrar ska bjudas in.

Förställning och masker hör visserligen till Armand och Alberts vardag, och dom klarar det galant. Men aktörerna Robin Williams och Nathan Lane är inte särskilt imponerande i rollerna- och inte bara i jämförelse med Ugo Tognazzi och Michel Serrault i originalfilmen från 1978. Dom blir aldrig sina figurer- dom poserar. Om nån gör en bra roll, är det Gene Hackman som den blivande svärfadern- och kring hans figur har manusets revision lyckats bäst.

Man har valt att återanvända La Cage vilket i och för sig är tillåtet, men har inte skapat nåt mer än bra underhållning. Om filmen understryker något budskap, går det fortfarande ut på, att bögar är lite lustiga, och att man kan skratta åt dem. Sen kan man glömma att de finns.

Värdering: 4/7

Okänd skribent

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.