Yle-chefen Ann Sandelins goda sidor får man kanske söka på annat håll än i att hon skulle ha förmågan att ta hissen ner till det journalistiska smedjegolvet. Vi påminner därför som lyssnare gärna om att det är klokt att behandla Radionyheterna och Aktuellt varsamt när det gäller att spara på Rundradion.

En ny tidsålder och nya ideal tar över det Yle som en gång skulle vara ett av nationens kulturrum. Ur de omställningarna går Radionyheterna med goda totalpoäng – low-key och alldagliga, jämna och bra på lite vad som helst, lite sådär som tiokamparna inom idrotten, som ingen alltid riktigt kommer ihåg att fira.

Det är i och för sig inte särskilt uppbyggligt att vara nyhetsfreak. Inte heller har nittiotalets enorma nyhetsboom i radio och tv varit så stimulerande. Tvärtom har den kokat ner nyhetsjournalistiken till ett smalare utbud av ämnen och teman som människor kan gå omkring och fundera på än förr.

I de allmänna förväntningarna om mera ljud under allt flera av dygnets timmar har Radionyheterna däremot under ledning av Kerstin Häggblom klarat sig bra. Detta inte bara utåt och journalistiskt, utan också när det gäller personal och resurser.

Vid Radionyheterna finns det uppenbarligen nånting så ovanligt på Yle somkompetensutsikter. Yngre journalister som kommer in vid redaktionen får i en växel som drar. Det verkar finnas perspektiv på yrket som journalist och åtminstone en möjlighet att se yrket som en livslång karriär. Och det hörs i sändningarna. Det gör det inte längre i stora delar av det övriga Yle sänder.

Ingen kan väl på allvar tänka sig att hålla på och larva sig i Radio Extrem om att ha biskopens bild tatuerad på skinkan ända till fyllda 65. Snarare är Yle väl då – mer än nånsin förr – en språngbräda och undersergeantstid inför andra mer värdiga positioner i samhället där situationsnärvaro, verbal talang och allmän fräckhet räknas mer än det att man kan och vet nånting.

Radionyheterna är förstås till för att ha sina fakta både relevanta och rätt. Men att det dessutom är bland nyheter och aktualiteter man allt oftare hör att arbetet har gjorts medhjärta är däremot anmärkningsvärt. Kanske det är därför som många av framtidens tunga journalistnamn kommer att ha jobbat vid Radionyheterna.

Jan-Erik Andelin

 

Lämna en kommentar