Mumina Ali kom till Finland från Somalia via Kenya för tio år sedan. Under våren har hon deltagit i en kurs för att lära sig hur restaurangbranschen fungerar. Hennes dröm är att någon dag öppna en egen restaurang.

Mumina Ali, en reslig ensamståen­de trebarnsmamma med sirliga drag, leder in mig i sitt ljusa kök där en rad skålar med hackade grönsa­ker pryder köksbänken. När jag be­rättar att fotografen anländer allde­les snart, virar hon en stor färg­grann duk om huvudet. En kvinna skall alltid täcka huvudet om det kommer en man till huset och det­samma gäller när man skall bli foto­graferad.
Mumina kom till Finland från So­malia via Kenya för tio år sedan. Hon talar närmast flytande finska. Under våren har hon deltagit i en kurs för att lära sig hur restaurang­branschen fungerar. Hennes dröm är att någon dag öppna en egen res­taurang.

Hon är mån om att laga hälsosam mat med lite olja och salt. Hennes barn äter gärna rågbröd till frukost. Matlagning och matuppköp i Fin­land är synnerligen annorlunda än i det forna hemlandet Somalia. Där köper man färsk mat från torget varje dag. Det är få hushåll som har ett kylskåp och oftast används det enbart till att lagra drycker.

I Somalia äter man vanligtvis med händerna. Frukter är en viktig del av den dagliga kosten, likaså ka­mel- och getkött samt kamelmjölk som avnjuts med socker och isbitar. Det koloniala arvet efter Italien märks i vardagsmaten i form av to­matsås och spagetti. En typisk soma­lisk frukost består av stekt lever, gröt eller syrade plättar, injera, som intas efter morgonbönen klockan sex. Till kvällsmat avnjuter man ett slags tunnbröd gjort på majsmjöl, potatis och ägg, med köttsås som tillägg. Den somaliska vardagsmat som Mumina saknar mest, och som inte finns att få i Finland, är kamel­kött. När man bjuder hem gäster i Somalia är det sedvanligt att män­nen äter först. I vardagen inom fa­miljen äter alla tillsammans.

MOCkARUTOR OCh käRLEkSMUSIk

Efter maten förflyttar vi oss till var­dagsrummet där glansiga, volang­gardiner håller ute det starka solk­skenet. Girlander med granna tyg­blommor hänger ner från vitrinskå­pet och rummets största och vack­raste tavla föreställer en koranvers broderad med guldtråd. Mumina berättar att hennes far, som var en mycket bildad och tolerant man, vil­le att alla hans barn skulle få gå i skola. Hon fick gå både i byskola och koranskola, något som blev möjligt för flickor först från och med 1980-talet. Hon kan därför idag undervi­sa sina barn i arabiska, så att de kla­rar sig bra i koranskolan de besöker varje lördag i moskéen i Munksnäs.

”Jag tycker att det är viktigare att mina barn förstår vad det står i Kor­anen och att de följer Koranens la­gar än att de kan läsa texten på ara­biska”, understryker Mumina.

Med satellitantennens hjälp lyss­nar Mumina på somalisk radio. På så sätt kan hon lyssna på hemlan­dets musik och följa med vad som händer där, fast hon tillägger med en djup suck: ”Jag orkar inte följa med den politiska situationen i So­malia. Det är bara så hemskt att hö­ra om någon släkting eller vän som dödats eller skadats.” Om det blir fred igen och vardagslivet återställs till hur det var före kriget, så flyttar Mumina troligtvis tillbaka till hem­staden Mogadishu.

Som avslutning på eftermidda­gens gedigna måltid bjuder värdin­nan på kryddat te och mockarutor, hennes egen favoritefterrätt. Dästa av maten lyssnar vi på somalisk mu­sik, som oftast berättar om kärlek.

text Susanne Ådahl

foto Rosa Särkkä

 

gRÖNSAkSRIS BRIS IYO QUDAAR

2 stora morötter (ca 200 gr), rivna

5 vitlöksklyftor, fint hackade

1 stor lök, fint hackad

1/2 knippe färsk koriander, fint hackat

10 hela kardemummor

2 bitar hel kanel, 6 mm långa

1/2 dl rapsolja

1 dl russin

6 dl basmatiris (1 dl/person)

2 tsk currypulver

2 tsk spiskummin (jeera)

2 tärningar grönsaksbuljong

2 tsk örtsalt

12 dl kokande vatten

1 påse ärt-majs-paprika blandning

Värm ugnen till 200 grader. Stek löken i oljan i en tjockbott­nad kastrull, tillsätt kardemumman och kanelbitarna. Häll i riset, kummin, currypulver, russin och hälften av den färska koriandern. Smält buljongtärningar i kokande vatten och häll på riset i kastrullen. Tillsätt slutligen ärt-majs-paprika blandningen. Täck kastrullen med folie och sätt in i ugnen för att badda tills riset är mjukt (ca 15-20 minuter).

SPENATSÅS BUkUREEY

1 stor burk spenat (765 gr)

1 burk krossade tomater

1 stor lök, fint hackad

1/2 dl rapsolja

3 stora vitlöksklyftor, fint hackade

1/2 knippe färsk koriander, fint hackat

2 tärningar grönsaksbuljong

Stek löken i oljan i en tjockbottnad kastrull på hög värme (6 på elspisen). Platta till vitlöken med knivens egg, hacka fint och sätt i kastrullen. Tillsätt därnäst krossade tomater, bul­jongtärningar och slutligen spenaten med sitt spad. Såsen är klar när spadet har kokat in.

KALL CHILISÅS

Krossa och blanda ihop i en mixer eller med en stavmixer 5 färska gröna chilin4 vitlöksklyftor1 löksaften från en citron och 1 tsk salt. Häll i en skål och tillsätt 4 msk kokos­flingor. Servera kall.

Till maten kan man servera en grön sallad gjord på isbergs­sallad, tomat och gurka samt stekta grönsaker: skiva 3 papri­kor (röda, gröna och gula), 1 lök och 1 zucchini. Stek iraps­olja (1 msk) i en teflonpanna först zucchinin och sedan res­ten av grönsakerna samt örtsalt (1 tsk) och currypulver (1 tsk) i 5–10 minuter. Som matdryck passar fruktsaft, t.ex. mango- eller guavasaft.

kRYDDAT TE

4 st nejlikor

2 st kanelbitar, 3 cm långa

3 st hela kardemummor

1 dl socker

3 påsar svart te (t.ex. ceylonte)

Koka upp 1 ½ liter vatten och tillsätt kryddorna och sockret. Låt koka 5 minuter, ta från spisen och tillsätt tepåsarna. Låt dra i 5 minuter.

 

Susanne Ådahl

Lämna en kommentar