Flemming Rose, kulturredaktör vid Jyllands-Posten, försvarar fortfarande sitt beslut att beställa och publicera de karikatyrer av Muhammed, som gjort hans tidning världskänd. Om vi kanske föreställde oss att han inte riktigt insåg vad han gjorde när han verkställde idén hade vi fel. Rose har verkat som korrespondent i Sovjetunionen och av den tiden dragit slutsatsen att väst segrade i det kalla kriget för att ”vi stod fast vid våra grundläggande värden och inte gav efter för de totalitära tyrannerna”, förklarar han i en kolumn i söndagens Washington Post. Nu pågår ett kallt krig mot islamismen och då ska väst på samma sätt stå på sig. Också muslimerna ska fås att överta västliga värden.

Rose hänvisar till en dansk komiker som till JP sagt att han inte har något emot att pissa på Bibeln inför en kamera, men inte vågar göra samma sak med Koranen. Så Rose beslöt att ge landets muslimer en snabbkurs i danskhet: ”Vi integrerar er i den danska satirtraditionen eftersom ni är en del av vårt samhälle, inte främlingar.” Danskarna borde nu diskutera om målet med integrationspolitiken faktiskt är att man ska kunna pissa på Koranen.

Peter Lodenius

Lämna en kommentar