I senaste presidentval i Ukraina segrade den västliga inriktningen över den östliga, Viktor Jusjtjenko över Viktor Janukovitj, uppburen av en unik folklig mobilisering i ”den orange revolutionen”. Men kursändringen har inte skett smärtfritt, saneringen av det politiska klimatet har skett långsamt och de försiktiga närmanden till väst som gjorts har inte fått gensvar inom EU. När Ryssland använt gasvapnet har det visserligen inte stärkt landets popularitet, men budskapet att man ska hålla sig väl hos tala om en den mäktiga grannen har gått fram hos många.

Jusjtjenkos parti ”Vårt Ukraina” kan därför inte räkna med seger vid parlamentsvalet den 26 mars, utan skulle enligt opinionsmätningar få nöja sig med ca 20 procent av rösterna. Janukovitjs ”Regionernas parti” väntas däremot få 30 procent av rösterna och den karismatiska förra premiärministern Julia Timosjenko omkring 15 procent. Jusjtjenko har sitt stöd främst i väst, Janukovitj i öst och Timosjenko i mellersta Ukraina, kring Kiev.

Viktor betyder ju segrare, men åtminstone på avstånd ser det snarare ut som om valet enbart skulle ge förlorare.

På vissa håll har man redan börjat tala om en bred koalition, men den skulle ytterligare sabotera det som finns kvar av det orange arvet.

Peter Lodenius

 

Lämna en kommentar