På den nya båten till Sveaborg är inredningen ljus. Vitt, kalt och plastigt. Utanför det stora fönstret ser isen ut som ett vitt månlandskap, full av små stenliknande isklumpar som flyter tätt, tätt på vattnet. Som om man skulle kunna gå där. När vi lägger till vid den lilla bryggan på Sveaborg går ett tåg av människor bort längs med vita gator, genom portar, snö och blåst och in i en kasernbyggnad. Där åker mössor, jackor och halsdukar av. Det skall klagas.

Tellervo Kalleinen håller upp ett urklipp ur Helsingin Sanomat. Det är Sedu Koskinen, mannen bakom flera av stadens krogar och nattklubbar som har uttalat sig. Hon läser: “Nog finns det de som klagar, men de är en marginell grupp”.

Över tvåtusen klagomål har skickats in till konstnären Tellervo Kalleinen och hennes kollega Oliver Kochta-Kalleinen. Nu har dessa sammanställts till en sång som skall repeteras in och framföras i staden och dokumenteras för att visas på konstmuseum. Det här är kören: nittio kvinnor och fyra män. Men ingen gnällig klagokör. Det är en munter stämning på Sveaborg i dag.

För ungefär ett år sedan gjorde konstnärerna samma sak i Birmingham. Tellervo Kalleinen förklarar att folk klagar hela sitt liv. Idén med det är projektet är att göra om klagandet till något positivt.

– I Finland är klagandet en del av kulturen. Om du är glad – göm det! förklarar hon med ett leende.

– Nästa steg, fortsätter hon, är att ta det här verket till platser där folk verkligen har något att klaga på. Efter Helsingfors skall samma sak göras i St Petersburg, och sedan skall konstnärsparet kanske fortsätta till en invandrarförort i Hamburg.

Efter röstövningar och lekar dånar nu sången genom byggnaden. Refräng och arton verser klagomål.
Hammaslääkäriin

on puolen vuoden jono

sen jälkeen hampaan voikin

poistaa kokonaan
(Man får köa ett halvt år till tandläkaren, efter det kan man ju ändå dra ut hela tanden).

Birmingham Complaints Choir är en ARS 06-utställning och visas nu på Kiasma i Helsingfors.Helsinki Compliants Choir uppträder den 25:e mars kl. 18.00 på Kiasma och den 26:e mars kl. 15:00 på Paasikiviplatsen. Dessa uppträdanden kommer att dokumenteras och visas upp tillsammans med Birmingham Compliants Choir.

Rasmus Lundgren

 

Lämna en kommentar