Ett skrapande från contrabasen. Någon pustar. Långsamma rörelser på scen. Fler instrument kommer in. Gitarr. Saxofon. Fler dansare. De följer varandra. De ser och följer. Dansarna går in i varandras röselser. Blixtsnabbt.

– Today you woke up. Yesterday you woke up, säger en dansare i mikrofonen.

Det växlar mellan snabbt och långsamt. Ilska, sorg. Ett spel med känslor. De är skickliga. Det är vackert.

När de först kommer upp på scenen skakar de hand med varandra. De har inte träffats förut, och efter bara tio minuter på scenen tillsammans för att “bryta isen”, är det dags för föreställning.

– Idén är att nya människor skall delta varje gång, så att varje tillfälle blir speciellt. Alla har sitt eget språk, sin egen bakgrund, förklarar dansaren Giorgio Convertito, som grundat projektet tillsammans med saxofonisten Pentti Luomakangas.

Meeting Point startade i Amsterdam för något år sedan. Det här är tredje gången det förekommer i Helsingfors och på UMO Jazz House sedan starten i januari. Vi kommer att få se dem uppträda en gång i månaden. Projektet går ut på att samla olika konstformer: dansare, musiker, performanceartister och scenografer för att improvisera tillsammans.

Under pausen tar Hot Rod from Tamepere plats mitt bland publiken. Två killar. En gör ljud med en saxofon och den andra blåser i micken. Vrider på förstärkaren. Ibland låter han som en groda. Metalliskt. Saxofonisten lägger sig ner. Pustar, skriker och suger på instrumentet. Plockar isär det. Sörplar saliv. Det är experimentellt.

Dansare och musiker intar scenen igen. Energin och fantasin börjar snart ta slut. Texterna som någon improviserar fram i mikrofonen blir så där djupt patetiska. Betyder de någonting?

Till slut måste de ta till rekvisita. En sko kommer fram och börjar gå på trummorna. Någon häller ett glas vatten på en annan. De ligger och krälar på marken med teatraliska miner.

Men fortfarande är samspelet mellan musiker och dansare beundransvärt. Utan att känna varandra, eller ens ha träffats förr förstår de. De läser varandra och leker tillsammans. Improviserar.

Publiken gillar dem. Ibland hörs ett spontant tillrop. Applåder.

– Springtime! Springtime! basunerar en dansare ut i mikrofonen.

Ute är det snö och svinkallt.

The Helsinki Meeting Point på UMO Jazz House. Nästa uppträdande: 12.4. Medverkande: Musiker: Mikael Szafirowski (gitarr), Black Motor Trio: Sami Sippola (Saxofon), Ville Rauhala (bas), Simo Laihonen (trummor), Pentti Luomakangas (Saxofon). Dansare: Giorgio Convertito, Soile Lahdenperä, Pia Lindy, Liisa Risu.

Rasmus Lundgren

 

Lämna en kommentar