Under förra veckan gick franska studenter ut och protesterade. Strejker och vilda demonstrationer. Anledningen var premiärminister Villepins lagförslag om att alla ungdomar under 26 år skulle kunna avskedas utan att arbetsgivaren måste säga varför. Detta minskade skydd skulle vägas upp av att företag blev mer positiva till att nyanställa. Med andra ord: Minskad anställningstrygghet skall leda till ökad sysselsättning. I Sverige har Centerpartiet kommit med ett nästan identiskt förslag.

Som läget är nu tvingas redan många unga i Europa att ta osäkra anställningar. Svartjobb eller behovsanställning, helt på arbetsgivarens villkor. De tvingas arbeta oförsäkrade med låga löner och osäkra arbetstider. Men det är inte nog. Nu skall man alltså minska tryggheten i ännu högre grad. Och ge missförhållandena ännu mer stöd från statlig nivå.

Det svenska Centerpartiets förslag är bara ett steg i högerns hets för att minska tryggheten. De vill sänka ersättningen för arbetslösa för att få ut dem i arbetslivet. Som om problemet skulle vara att de inte vill arbeta. Ansvaret flyttas från samhället till de arbetssökande. Att det faktiskt inte finns några jobb, det håller man tyst om. En arbetslös skall må dåligt.

Men nya företag skapar nya jobb. Det får vi höra. Och folket uppmanas att starta företag. Det är till och med så bra att starta eget att folk avskedas för att de skall starta egna företag. Sveriges Televisions program Faktum visar att människor sägs upp för att sedan arbeta som konsulter åt samma företag. Skillnaden blir minskade inkomster, och osäkrare arbetsförhållanden. Som egen företagare gäller till exempel inte lagar om anställningsskydd, jämlikhet och arbetsmiljö. Alltså återigen, minskad trygghet.

De unga skall kunna sparkas utan anledning. De kanske kan starta ett företag, så anställs de som konsulter. Huvudsaken är i alla fall att anställda tas ifrån sina rättigheter och sitt arbetsskydd. Arbetsgivarens arbetsmarknad subventionerad av staten. Men facken, arbetstagarens traditionella beskyddare, vad gör de?

Jag pratade med en representant för den finska fackliga centralorganisationen FFC. Han sa att det som händer i Frankrike, det får vi verkligen hoppas att inte händer här. Demonstrationerna alltså.

Man tackar!

 

Rasmus Lundgren

 

Lämna en kommentar