I New York ordnas en gång per år en danskurs i grundskolorna. Tusentals elvaåringar från alla skolor och stadsdelar lär sig rumba, tango, merengue, foxtrot och swing, för att bevisa för alla andra och sig själv att den egna klassen är bäst. Men medan de dansar lär de sig mycket mer om sig själva och om livet, och lärarna blir rörda till tårar då de ser sina elever växa upp och bli små damer och gentlemän.

Mad Hot Ballroom heter dokumentären som följer med skolbarnen i det färgsprakande New York. Filmen följer med tre skolklasser som alla tävlar om en prestigefylld vandringstrofé.

Mad Hot Ballroom är en väldigt fartfylld, men samtidigt känslig och varsam film om de sista åren av den oskuldsfulla barndomen.

Barnen, som kommer från olika bakgrund och ibland inte talar ett ord engelska, paras ihop på danslektionerna och detta blir deras första stora och chockartade konfrontation med det motsatta könet. Situationen blir underbart generad då dansläraren betonar hur viktig ögonkontakten med danspartnern är. Plötsligt ser pojkarna upp i taket, åt sidorna eller på skospetsarna, på vad som helst utom den de dansar med.

I korta intervjuer får man höra om hur barnen ser på sin tillvaro och sin framtid. Pojkarna, som ännu inte kommit i målbrottet, har knappt hunnit bli förälskade för första gången, medan flickorna sitter i rum med rosa gardiner och drömmer om att bli dansare eller advokater. Och ibland skymtar den krassa verkligheten igenom, då de fattigare flickorna drömmer om att få ett bra jobb och en hygglig pojkvän, ”en som inte säljer knark”.

New York är en hård verklighet, men en verklighet som lärarna genom att ordna en danskurs lyckas göra lite bättre och lite mer hoppfull. Tävlingen är hård, och skolklassernas upphetsning under danstävlingarna smittar av sig. Ibland följer nattsvart förtvivlan då en klass faller ut, eller fullständigt hämningslös eufori då en annan klass får fortsätta till finalen.

Lärdomen får vi naturligtvis serverad då vi ser hur barnen blomstrar då de får ett mål att sträva mot och samtidigt: Att det inte är målet som räknas, utan resan.

Dokumentären har ett fantastiskt människonära och sympatiskt grepp som under tävlingens gång låter skolbarnen erövra ens hjärta fullständigt med sin ärliga charm. Mad Hot Ballroom är en mogen, inspirerande framgångssaga, om verkliga människor och framgångar som inte nås på bekostnad av andra. Kort sagt: en film som låter en tro på en ljusnande framtid.

Mad Hot Ballroom, regi Marilyn Agreto, USA 2005. 105 min. Mad Hot Ballroom visades i januari på Göteborgs filmfestival och på Docpoint i Helsingfors.

Lasse Garoff

 

Lämna en kommentar