Maria Carlshamre har en utbildning som filosof, men har blivit känd som essäist, journalist och samhällsdebattör, på Moderna Tider, DN och TV4. Men när Folkpartiet ringde före senaste EU-val för att värva henne ställde hon upp i valet, och blev invald.

– Om man upplever något som ett akut problem är det en plikt att göra något, annars kan man inte se sig själv i spegeln.

I hennes fall var plikten att göra något åt våld mot kvinnor, och handel med kvinnor. Det första hade hon personlig erfarenhet av, under tio år blev hon misshandlad av sin man, berättade hon för ett par år sedan i Expressen.

– Varje skev fördelning av makt har våldet som sin mest extrema ytterlighet. Därför är mäns våld mot kvinnor oupplösligt förenat med den grundläggande könsmaktsordningen, skrev Maria Carlshamre i en debattartikel i DN i början av mars när hon tillkännagav sin övergång till Feministiskt initiativ – artikeln skrev hon tillsammans med förra vänsterpartiordföranden Gudrun Schyman. Nu hör de två till toppkandidaterna på det nya partiets lista i höstens riksdagsval i Sverige.

– Jag hade trott att dehär frågorna skulle kunna drivas inom folkpartiet, jag är ju liberal.John Stuart Mill var en tidig feminist. Men skulle Feministiskt initiativ ha funnits när jag blev kandidat hade jag helst ställt upp för dem.

Finland strategiskt

Maria Carlshamre ställer stora förhoppningar på att Finland ska anta en lag mot sexköp.

– Det är mycket viktigt att man förstår i Helsingfors att riksdagens ställningsstagande kommer att påverka hela EU:s vägval i denna fråga. Om flera länder väljer att kriminalisera efterfrågan kommer även prostitution och trafficking att minska, visar oberoende studier. Nu har Finland chansen att bli nummer två och sedan kan en dominoeffekt ske via Estland och de andra baltiska staterna.

Hon anser att kopplingen mellan sexköpslagen och trafficking måste göras tydligare. Enligt henne skapar synen på prostitution också en marknad för sexslaveri och trafficking i stor skala.

– Det är dags att både gemene man och myndigheterna också i Finland inser att trafficking är ett stort problem i Europa och att en hel del flickor också kommer via Finland, enligt internationella rapporter.

Enligt Carlshamre handlar kriminaliseringen av sexköp inte om att lägga sig i människornas sexliv, utan om att eliminera marknaden där maffiaorganisationer kan agera.

– Jag har varit i Moldavien och jobbat med dessa frågor tillräckligt länge för att veta att flickor säljs på marknader av samma organisationer som säljer vapen och knark.

– Knark och vapen säljer man en gång, men en flicka eller kvinna kan man sälja gång på gång, så den handeln blir allt intressantare för kriminella nätverk.

Mekanismerna är kända. Därför måste man nu enligt Carlshamre rikta sig in på efterfrågan för att snabbt och effektivt komma åt människohandeln.

– Då kommer även den aktuella strömmen av kidnappade kvinnor och flickor från Ukraina, Moldavien och andra länder att minska.

Det finns de som anser att det är utopiskt att förbjuda ”världens äldsta yrke”, men lika utopiskt har man sett det att förbjuda rökning på krogar.

– I framtiden kommer vi att se på prostitutionen som på slavhandeln över Atlanten på 1800-talet.

I debatten i EU om trafficking går den stora skiljelinjen mellan dem som vill tillåta eller förbjuda sexhandel genom alla partier, konstaterar Carlshamre. I Tyskland, Österrike och Holland är prostitution legal, i övriga länder utgör den en gråzon och i Sverige är den förbjuden.

Redan de gamla romarna

Efter sin samhälleliga värnplikt drömmer Maria Carlshamre om att om fem år kunna sitta på sin ö i Stockholms skärgård och skriva böcker. Och redan nu tar hon under påsken ledigt fem dagar för att fara till Fårö och skriva färdigt en filosofisk essä.

– Den romerska historien berättar om mänskor som t.ex. Cicero och Cato som pendlade mellan en politisk insats och en tillbakadragen tillvaro t.ex. på vinodlingarna. Och EU ju är det nya Rom…

 

Detta avslutar serien om EUs östra gränser.

Peter Lodenius

 

Lämna en kommentar