En pappa som väntar på sin dansande dotter. En konstnär som behöver koppla av. En dödstrött designer som varit på möbelmässa i Milano. En grafiker som önskar att man fick röka här. De har redan börjat hitta till den undanskymda oasen i vår enorma Kabelfabrik. Här i B-trappans femte våning, strax utanför Ny Tids redaktion kan man nu bläddra i 170 olika tidskrifter – helt gratis! Här finns allt från yogatidningen Ananda till Z med Mark Levengood på pärmen. Magasin Brun från Åbo med Göran Persson och en teveapparat syns bra. Kaltio från Uleåborg är välläst. Man ser att tidningen blev intressant då chefredaktören avskedades.

Tidskriftsgalleri kallar vi det, helt i enlighet med Jan-Erik Andelins ursprungliga idé.

Det tidigare så kala hörnet är elegant inrett med Woodnotes världsberömda papperstextilier (Design Ritva Puotila) och tidskrifterna prydligt uppradade.

Inredningarkitekt Ulla Koskinen har med enkla medel gjort ett utmärkt jobb. Woodnotes och Kabelfabriken har ställt upp som sponsorer.

Urvalet består av Kulttis 164 medlemstidningar och Tidskriftscentralens tio tidskrifter. (Andra göre sig icke besvär!). Det här är ett projekt där Tidskriftscentralens honnörsord ”samarbete, synlighet och synergi” fungerat bra. Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto, Kultti ry, som företräder 164 finländska kultur- och opinionstidskrifter, är nämligen Ny Tids underhyresgäst.

Till föreningen Tidskriftscentralen hör Ad Lucem, Astra Nova, Filmjournalen, Finsk Tidskrift, Horisont, Kontur, Magasin Brun, Nya Argus, Ny Tid och Pajazzo, som dock har utkommit med sitt sista nummer. Åländska kulturtidskriften PQR är i stället på väg med i samarbetet. PQR har äntligen efter en paus på flera år utkommit med ett digert nummer. Det är grundaren Tom Johans son Sebastian Johans som koordinerat numret och ett tjugotal åländska kulturarbetare, modell yngre medarbetar. Det är lovande.

Alla läsare och vänner är välkomna på tidskriftsgalleriets vernissage torsdagen den 27 april kl 16-18. Galleriet öppnas av Kabelfabrikens nya chef Stuba Nikula.

Se också www.tidskriftscentalen net och www.kultti.net

Bitte Westerlund

 

Lämna en kommentar