Valet i Vitryssland kan tolkas som ett litet steg mot demokrati. Då tänker man inte på själva valresultatet, utan på att så många mänskor vägrade att finna sig i det.

– Mänskor var väldigt rädda, trots att det fanns så många utländska observatörer på plats. Ändå samlades omkring 10 000 demonstranter på Oktoberplatsen i Minsk, konstaterar forskaren Kristi Raik, som följde med valet som monitor för en dansk organisation.

– I Minsk är en stor del av befolkningen mot Aljaksandr Lukasjenka, men de flesta vågade inte delta i demonstrationen, dels för att de var rädda för sammanstötningar, dels för att inte riskera sina arbets- eller studieplatser. Omkring 80 procent av företagsverksamheten kontrolleras av staten och studenter har förlorat studieplatser bara för att de besökt väst.

Kristi Raik har för tankesmedjan CEPS sammanställt en rapport om EU:s möjligheter att stöda demokratin i Ukraina, Vitryssland och Moldavien, som hon förra veckan presenterade i Bryssel med representanter för EU-kommissionen och -parlamentet i panelen (se intervjun med henne i Ny Tid 2/06).

– Jag har funderat mycket på vad väst kan göra för att stöda demokratin i Vitryssland. Medlen är nog mycket begränsade. Att stöda de vitryssar som kämpar för demokrati är för mig en moralisk fråga. Systemet utövar ett så starkt våld att man inte bara kan följa med från sidan, man måste ta ställning.

EU kan inte stöda oppositionen men många EU-länder stöder nog i hemlighet oppositionsgrupper. Fastän Lukasjenka försöker hålla landet så slutet som möjligt.

Det innebär bl.a. att mycket få tillåts resa utomlands för att studera, och de som gör det får lätt svårigheter när de kommer tillbaka. När det humanistiska universitetet i Minsk för en tid sedan stängdes flyttade det till Vilnius, där undervisningen fortsätter bl.a. med nordiskt stöd, och uppenbarligen har åtminstone en del av de studerande kunnat ta sig dit.  EU-länderna borde erbjuda många studieplatser för vitryssar.

Nya tankar kommer antagligen lättast in i Vitryssland via internet, men det är Lukasjenka väl medveten om. När han besökte Kina i december skulle han enligt polsk press ha beställt kinesisk utrustning för censur av internet.

Peter Lodenius

 

Lämna en kommentar