Två omkring 10-åriga syskon är på semester i Helsingfors. Det är Rosa och hennes storebror Walle. I den lilla färgglada guideboken Tvärs och kors i Helsingfors berättar Rosa om deras strapatser i den grönskande sommarstaden.

Allt som allt besöker de tretton olika sevärdheter, från rosorna i Vinterträdgården till Riksdagshusets trappor, Domkyrkan, Hagnäshallen, Sveaborg och naturligtvis Högholmen och Borgbacken. De tar sig också ett dopp i Simstadion, äter glass i Brunnsparken och åker en tur med treans spårvagn. Utflyktsmålen är alla i centrum, i stort sett på gångavstånd från varandra. De flesta är historiskt värdefulla byggnader eller annars historiska miljöer, såsom Ekbergs café.

Boken är alltigenom charmig. Johanna Sirén-Kaplas har skrivit en barntillvänd text genomgående ur barnets synvinkel. Eftersom berättaren är Rosa, hoppar berättandet i impulsiva sidospår på barns vis. Det är roligt att läsa för att man inte kan förutse hur det går, såsom man sällan kan när man lyssnar på barn. Samtidigt lär man känna Rosa och hennes familj på ett personligt plan. Det är inte heller alls sagt att det som Rosa berättar har så mycket att göra med själva sevärdheten. Därför är det bra att man har kompletterat med korta och lättlästa faktarutor.

Varje uppslag presenterar en sevärdhet. Fotografierna går delvis över båda sidorna. Det är barnen som är i blickpunkten, sevärdheten finns som bakgrund och miljö för barnens aktiviteter. Bilderna fångar glada och nyfikna barn i rörelse eller just i den stund de stannat upp undrande över någonting de sett. Det är alltså varken statiska bilder eller traditionella postkort, bildvinklarna är ofta valda så att man kan stiga rätt in i miljön och stämningen. Det är sällan man satsat så mycket på foto och layout i en faktabok för barn som Lena Malm gjort här. Dessutom är text och bild i en ovanligt god samklang med varandra.

Boken utkommer samtidigt på finska med titeln Oma Helsinki-loma, en titel som kanske är mera talande för innehållet än den svenska. Uttrycket kors och tvärs som vänts till tvärs och kors är naturligtvis skojigt och rimmar med Helsingfors, men kan blanda bort intresserade läsare som frågar efter boken på bibliotek och i bokhandlar. Nå, huvudsaken är förstås att boken finns tillgänglig också på svenska. Den vänder sig till en yngre läsekrets än den mera läroboksaktiga Inte så illa, herr Engel!, som utkom för ett antal år sedan och ger således ett gott alternativ för bredvidläsning när man behandlar Helsingfors i lågstadiet. Och eftersom boken är på svenska kommer den att vara en utmärkt present för nordiska vänner och bekanta.

Susanne Ahlroth

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.