De senaste veckorna har Sverige fått något nytt att tala om. Demonstrationer och aktioner samlade under namnet Osynliga partiet skapar rubriker. I media talas om odemokratiska metoder och extremism.

Osynliga partiet är löst knutet till det syndikalistiska fackförbundet SAC. På hemsidan kan man läsa om den lilla människans individuella kamp mot det stora systemet. Det är ingen organisation utan ett samlingsnamn. För en tid sedan gick man ut och demonstrerade. Små harmlösa tåg på gatorna i Sveriges största städer. Anledningen var det svenska Centerpartiets förslag om minskad anställningstrygghet för unga för att på så sätt uppmuntra företag att nyanställa. Att alla under 26 år skall kunna avskedas utan anledning under anställningens två första år. Ett förslag som i förlängningen skulle kunna leda till att folk i rädsla för att förlora jobbet skulle undvika att sluta sig till fackförbund.

Medias tystnad

Demonstrationerna var lugna. I Göteborg gick tåget mot Centerpartiets lokaler. Där samlades demonstranterna och höll upp sin banderoll: ”Det här är bara början…” Några spridda slagord ropades ut, en talare med en megafon. Journalister var där, och fotografer. Journalisterna pratade med poliserna som eskorterade tåget. Ingen pratade med demonstranterna.

Skadegörelse

På natten kom några tillbaka och kastade färg på Centerpartiets lokaler. Nu nappade Mediasverige! ”Skadegörelse” skrek man högt! Inte ett ord om de fredliga demonstrationerna syntes i tv och i tidningar. Journalisterna var där men ingen rapporterade. Fokus hamnade på annat håll, på tre färgfläckar utspridda över en fasad och på några krossade rutor. Det talades om ”extrema grupper på den yttersta vänsterkanten” och expertkommentatorerna gormade om ”hot mot demokratin”. Osynliga partiet framställdes närmast som en terrororganisation.

Så har det sett ut förr. Media går igång direkt på skadegörelse och lite våld medan de ignorerar den stora bilden. De fredliga aktionerna faller i glömska. Konflikt och våld skapar alltid rubriker. Det hände i Göteborg under EU-toppmötet 2001 och det hände med Osynliga partiet. Kampen mot Centerpartiets förslag har i det närmaste gått om intet. Motstånd förknippas med några krossade rutor och färgfläckar. Och vem vill väl befatta sig med våldsmakare och terrorister?

 

Rasmus Lundgren

 

Lämna en kommentar