Haiti är den västra hemisfärens fattigaste land men här finns 165 olika sorters mango. Susanne Ådahl har kockat med två haitiska konstnärer.

Spårvagnen skramlar ute på gatan i Kronohagen och solen skiner in genom fönstret. En färggrann samling frukter, tomater och gröna bananer pryder köksbordet. Doften av limefrukt svävar i luften.

Elie Noël, haitisk konstnär och haitisk-schweiziska Sasha Huber, också konstnär, lagar mat tillsammans för första gången. Elie, som flyttade för 12 år sedan till Finland från New York är van att laga mat. För Sasha har haitisk mat blivit bekant främst genom släkt och vänner.

Under barndomen i början på 1980-talet besökte Sasha sin mammas hemland två gånger. Hennes morfar grundade i tiderna en konstskola i huvudstaden Port-au-Prince, men familjen tvingades gå i exil och flytta till New York på 1960-talet.  Hon berättar att det fortfarande är farligt att besöka mammans forna hemland. En av hennes släktingar kidnappades förra året och familjen fick betala tio tusen dollar för att förövarna skulle befria kvinnan.

Elie säger att han upplever en kulturshock redan på flygfältet i Port-au-Prince där folk genast flockas omkring en för att fråga om man behöver en taxi eller någon att bära ens väskor. Tidigare brukade han resa till Haiti årligen, men nu åker han bara vartannat år, eftersom nästan alla hans släktingar flyttat till New York. Flyttvågen till Nordamerika började på 1960-talet.

Nyvald president

Det som tynger Haiti mest är det ekonomiska läget. Landet är den västra hemisfärens fattigaste land. I januari 2001 fryste EU sitt stöd till Haiti, men man har lovat upplösa sanktionerna om man lyckas återställa ett demokratiskt styre i landet. Situationen ser hoppfull ut, i presidentvalet i april i år segrade René Garcia Préval, en av de få haitiska presidenterna som intagit makten under fredliga tecken genom en demokratisk valprocess.

Den allmänna säkerheten har försämrats betydligt sedan den forne presidenten Jean Bertrand Aristide tvingades i landsflykt i februari 2004. Det internationella samfundet, med USA i spetsen, har motsatt sig hans återkomst för att de anser hans politik vara för vänsterinriktad. Många haitianer vill att han återvänder för att slutföra sin period som president. Förenta Nationernas fredsbevarande trupper håller fortfarande ett öga på säkerheten i landet.

165 sorters mango

Elie är helt klart utled på situationen i hans forna hemland och han orkar inte längre följa med utvecklingen där:

– Det är tröttsamt att följa med allt detta. Situationen har varit dålig så länge redan.

Han skivar mango och berättar samtidigt att det finns 165 olika sorters mango på Haiti.

– Mango är för oss haitianer lika viktig som nypotatis är för finnarna, förklarar han.

Vardagsmat i Haiti är majsgröt med fisk eller kyckling. I familjer som inte har råd med kött äter man krossade kidneybönor för att ersätta köttet.

I samband med måltiden tar vi en sup haitisk rom för gudarna och förfäderna. Elie deklamerar samtidigt som han höjer sitt glas över matbordet: ”One god, one life” och kort efter det ger vi oss i kast med den underbart nejlika- och limefrukt doftande maten. Måltiden avnjuter vi med limesaft smaksatt med vanilj.

 

Fisk-Grio

1½ kg tonfisk, skuren i 3 x 6 cm bitar, oftast används svinkött

5 vitlöksklyftor, krossade eller hackade fint

1 lök, hackad fint

1–2 tsk svartpeppar

1 saften av en limefrukt

1 tsk herbes de provence

1 tsk tabascosås

1½ msk salt

 

Lägg fiskbitarna i en ugnsform med låga kanter så att kryddorna sprider sig väl över fiskbitarna, låt marineras i kylskåpet i flera timmar eller medan resten av maten tillreds. Stek fiskbitarna i en blandning av ½ dl olivolja och 50 g smör. I stället för fisk kan man använda fläskkött.

 

Stekta plantainbananer

4 st. gröna plantainbananer, skurna på snedden i 4 cm tjocka skivor

2 dl rapsolja

 

Blötlägg bananbitarna i saltat vatten, lägg 1 tsk salt i en halv liter vatten, i 10 minuter. Stek bananbitarna 2 minuter i oljan i en teflonstekpanna. Mosa bitarna mellan två skärbräden och stek igen i 2 minuter. Salta efter stekning.

 

Ris och bönor

3 dl röda bönor, kidneybönor

1 lök, hackad fint

4 vitlöksklyftor, hackade fint

1–2 tsk salt

½ tsk svartpeppar

10 hela nejlikor

1 kg jasminris, eller annat långkornigt ris

 

Tillsätt 2 tsk salt i 2 liter vatten och koka bönorna tills de är mjuka. Spara kokvattnet. Ta en kastrull med tjockt botten och stek löken i oljan, tillsätt vitlöken, nejlika, bönorna och riset. Häll på vattnet från bönorna och tillsätt salt och peppar. Vänta tills vattnet kokar och minska på värmen (1–2 på elspis). Koka ca 15–20 minuter tills riset är klart.

 

Fruktig sallad

2 mangofrukter, skurna i kuber

1 kg körsbärstomater, skurna i halvor eller klyftor

6 kiwifrukter, skivade så att de är 1 cm tjocka

 

Salladssås

2 dl olivolja

3 msk finhackad gräslök

saften av en citron

4 msk finhackad persilja

1 msk salt

½ tsk tabascosås

 

Limesaft med vanilj

saften av 5 st limefrukter

300 gr farinsocker

4 l vatten

2 tsk vanilj (extrakt, inte vaniljsocker, om möjligt)

krossad is


Texten har tidigare publicerats i Voima.

Susanne Ådahl

 

Lämna en kommentar