LEVANDE BÖCKER

av Heidi Johansson

Muslim, mormor, polis, finlandssvensk, kristen. Dessa var några av de levande böcker som väntade på sina låntagare i ungdomsorganisationen Allianssis bås under Världen i byn-festivalen förra veckoslutet. Idén med ett levande bibliotek där man lånar levande människor i stället för böcker föddes i organisationen ”Stop Volden” i Danmark, och först ute var man på Roskildefestivalen år 2000. Därifrån har idén spritt sig ut över Europa, och nu var det premiär i Finland.

Irländska Gavan Titley är en av eldsjälarna bakom projektet, och han är mycket glad att se det levande biblioteket landstiga i Helsingfors. Titley har också varit redaktör för publikationen om levande bibliotek som Europa-rådet har gett ut, och som översatts till alla de nordiska språken. Enligt Titley är tanken med levande bibliotek att folk bokstavligen ska konfrontera sina stereotypier. Även om bokbeståndet varierar en del från land till land finns det några typiska boktitlar som afrikan, fotbollsfantast, anorektiker, homosexuell, åldring, politiker, blind, kristen, vegetarian, blond.

GÖR SÅ HÄR:

1.   Välj en bok ur katalogen

2.   Fyll i bibliotekskortet

3.   Bibliotekarien registrerar lånet

4.   Returnera boken i gott skick (lånetid 20 min)

LÅN 1:

Poliserna

Lehikoinen & Hindrén

Varför ville ni vara levande böcker?

– Det är en bra chans för folk att komma och prata med oss. Ibland gör folk det när vi sitter i bilen, men då kanske dom inte får ett så positivt bemötande, för vi är oftast upptagna med annat.

Varför ville ni bli poliser?

– Det är ett människonära yrke.

Vilken är den största stereotypin om poliser?

– Att vi vet allt, och kan svara på frågor som ingen annan kan. Och att vi är rasister. År 1996 var vi några stycken som själva gick upp till chefen och sa att något borde göras. Efter det startades kurser i kulturkunskap för poliser, och enligt undersökningar har polisernas attityder gentemot invandrare förbättrats.

 

LÅN 2

Rysk mor

Viktoria Kulmala

Vilka är stereotypierna folk har om ryska mödrar?

– Att de är lättfotade horor. På en tidigare arbetsplats spreds det rykten om att jag är en hora. Min klädstil har ändrats mycket under de 12 år jag varit i Finland. Förut gick jag med högklackat och läppstift i Gustavs där vi bor, men se på mig nu! Nu är både klackarna och sminket borta.

Hur kom det sig att du kom med i biblioteket?

– Jag tyckte det var en jättebra idé! Jag jobbar inom kulturförvaltningen och på biblioteket i Mynämäki, och jag har planer på att ordna ett levande bibliotek där också.

Vad frågar folk dig om?

– Ingen har vågat fråga något verkligt privat, finnar är så finkänsliga.

 

LÅN 3

Hjälparbetare och muslim

Sadio 20 år

Vilka förutfattade meningar tror du folk har om någon som är hjälparbetare och muslim?

– Att jag i första hand är muslim, och sedan något annat. Först tänker folk islam, sedan hudfärg, sedan att jag är från Somalia. Efter det kan de börja lyssna på det andra jag gör. Men jag är stolt över vad jag är!

Vad tycker du man borde göra för att minska dessa stereotypier?

– Jag skulle allra först vilja uppdatera den information om islam som finns i finska skolböcker!

Vad gör du som hjälparbetare?

– Jag jobbar med barn och ungdomar på Kanavanuoriso och Flyktinghjälpen. Mångavsomaliska ungdomar har kommit på fel väg. Jag tror inte jag kan hjälpa dem som redan har problem, men jag kan jobba preventivt med dagisbarn och skolungdomar.

Vad är dina framtidsplaner?

– Jag blev student i vår, och har imorgon inträdesprov till medicinska fakulteten. Annars snuttjobbar jag som vårdbiträde på sjukhus, och hjälper till på Flickhuset. Drömmen är att en dag jobba som läkare inom bistånd. Mitt sista hopp om fred i Mogadishu grusades när de nya oroligheterna bröt ut – men jag vill gärna jobba för Somalia härifrån Finland.

 

www.norden.org/publikationer

Heidi Johansson

 

Lämna en kommentar