Ett lanseringsjippo för dvd:n Ung i Afrika ordnades vid kulturcentret Caisa i Helsingfors lördagen den 27 maj. Lanseringen sammanföll med etnofestivalen Världen i byn som ordnades i Kajsaniemiparken. I inslagen på dvd:n talas fyra språk och den heter: Jeune en Afrique på franska, Ung i Afrika på svenska, Nuori Afrikassa på finska och Young in Africa på engelska.

Sammanlagt finns det 14 olika filmer på skivan, och människor från Finland, Senegal, Benin och Malawi har deltagit i projektet. Det senegalesiska kulturcentret RIAC var en av de största deltagarna, t.ex. är kortfilmen Saly gjord av det franskspråkiga filmteamet från RIAC.

Andra filmer på skivan är till exempel Car Rapide som fortsätter på samma samhällsengagerade linje som Saly. Inslagen tar upp svåra problem som analfabetism och fattigdom, aids inte att glömma.

På dvd:n finns färggranna animationer, kortfilmer i både fakta- och fiktion genrerna och information om de medverkande länderna. Textning finns på alla de fyra språken. De olika inslagen finns indelade i olika kategorier, bland annat Learn to Create och Village or Town. Förmågor från både Norden och Afrika har samarbetat för att göra en fin slutprodukt.

Teo Ijäs

 

Lämna en kommentar