Under etnofestivalen FACES den 28–30 juli pågick en kamp om uppmärksamhet på många plan; förutom de bokade artisterna hade även gatumusikanter från när och fjärran sökt sig till Billnäs. Sammanlagt tjugo olika grupper tävlade om festivalbesökarnas röster i en underhållande kamp om kronan som inofficiell FM-mästare.

Musikstilarna varierade från spirituell musik till bluegrass och finska evergreens. Det enda alla grupper hade gemensamt var att de klarade av att uppträda utan vare sig förstärkare eller mikrofoner. Det fanns garanterat något för alla, och under festivalens lopp hittade alla gatumusikanter en egen publik. Men en vinnare måste ändå vaskas ut, till finalen på innescenen i smedjan valdes enligt spelets regler till sist fem grupper.

Till final gick efter rösträkningen The Bogolo Street Band med sina medryckande afrikanskinfluerade toner, The Swinging Shoemakers med bland annat folk och country på repertoaren, Mörriäiset med sin saliga blandning finsk reggae och improvisation, Iibis som stod för den betonat spirtuella insatsen samt det engelska bandet To Dumb Too Die som skickligt blandade cirkuskonst och musiknummer. Det sistnämnda bandet hade vunnit publikomröstningen med närmare hundra röster mera än den närmaste utmanaren, och var en stor förhandsfavorit.

Alla fem finalister lyckades under sina uppträdanden på innescenen engagera publiken och det blev snabbt trångt om saligheten. Juryn, som bestod av musiker samt journalister och en festivalgäst, poängsatte bidragen för att välja årets vinnare. Efter spelningarna stod det dock 23–23 mellan To Dumb Too Die och Mörriäiset, och segern avgjordes av publiken som fick ropa, heja och applådera för sitt favoritband.

Det stod snart klart att To Dumb Too Die vunnit skrikomröstningen mot Mörriäiset, ackompanjerade av rungande applåder och hurra-rop. De engelska artisterna tackade publiken med ett ”Megamegasuper-Kiitos” och ännu mera hålligång på scenen. Vid det här skedet dansade redan en del av publiken på borden medan resten nöjde sig med att ropa och applådera.

To Dumb Too Die har befunnit sig på en världsturné sedan år 2000 med sina instrument och packningar på cyklar. Enligt egen utsago har de redan besökt fyra världsdelar, nyligen har de cyklat till Finland via Moskva och St Petersburg.

To Dumb Too Die har en hemsida www.myspace.com/cyclowns som är väl värt ett besök där man bland annat kan hitta en underhållande blogg om deras framfart i Europa samt smakprov på låtar.

Teo Ijäs


Lämna en kommentar