På måndagen ordnades en demonstration mot pälsuppfödning vid Tre Smeder i Helsingfors. Det var den svenska organisationen Djurens Rätt som ordnade jippot, där fyra aktivister stod nakna bakom en banderoll med texten Hellre naken än päls.

– De kampanjer som Djurens Rätt haft i Sverige fungerar bra för att vi syns mycket i media, upprätthåller kontakter med politikerna och håller diskussionen vid liv, sägerLudvig Lindström, ansvarig för kampanjen och ordförande för Djurens Rätt i Malmö.

Idén till kampanjen berättar Lindström att han fått när han jobbade för den amerikanska djurskyddsorganisationen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). PETA är känd för allmänheten bland annat genom kampanjen Rather Go Naked Than Wear Fur, som engagerat kändisar att posera nakna för att få folk att tänka om.

Opinionen mot pälsuppfödning har stigit successivt, de flesta svenskar kan sägas vara emot det. Men medborgaraktivismen har helt klart inte fungerat lika bra i Finland, där debatten inte är lika livlig som den varit i Sverige.

– Finland är ett land där politiken och ekonomin spelar större roll än djurens lidande. Till exempel så finns det inte längre rävuppfödning i Sverige men nog i Finland, som hör till världens största pälsproducenter, berättar Lindström.

Vid ett skede kommer en konfunderad turist fram till mig och frågar vad de nakna människorna egentligen håller på med. Det är det många som undrar, och en del vågar sig fram till de nakna aktivisterna för att fråga ut dem om kampanjen. Efter en timmes nakenprotest verkar stämningen god:

– Vi har fått en massa positiva reaktioner av alla idag, en man ville faktiskt också delta. Men han hade bråttom så han stannade inte, säger Lindström muntert innan de fyra aktivisterna börjar packa ihop.

Teo Ijäs


Lämna en kommentar