Vardagsrealism och humor är nyckelord i filmen Il Caimano (2006) av Nanni Moretti. Huvudpersonen Bruno Bonomo (Silvio Orlando) är en typisk medelålders man med familjeproblem. Han håller på att skilja sig och har svårt att medge det för sig själv –  eller någon annan för den delen. Problemen hopar sig; produktionsbolaget han äger har inte gjort en film på tio år och håller på att gå i konkurs. Ingen har på länge varit intresserad av att finansiera Brunos billiga actionfilmer med vackra kvinnor, klumpig dialog och döda kommunister.

Räddaren i nöden visar sig vara Silvio Berlusconi, inte i egen person utan i form av ett manuskript som Bruno får av den unga Teresa (Jasmine Trinca). Utan att ens läsa igenom manuset kastar han sig in i projektet och börjar komma i form igen. Men problemen hopar sig, skilsmässan blir ett faktum och Brunos ekonomi är ett enda kaos. Filmen, som även den heter Il Caimano, visar sig vara ett projekt som sakta tar kål både på Brunos ekonomi och psyke.

Nanni Morettis film är fragmentarisk: drömscener, vardag och snuttar ur filmen om Berlusconi varvas om vartannat. Det fungerar inte perfekt, emellanåt är berättandet väldigt långsamt, för att sedan skjuta framåt utan någon speciell orsak. På detta sätt blir personerna i filmen utan undantag relativt platta. Familjen, speciellt Brunos exfru Paola (Margherita Buy), befinner sig också hela tiden i skymundan. Mest plats i Il Caimano tar Brunos tråkiga existentiella kris, vilket är synd för filmen som helhet.

Filmen behandlar generationsbrytningen i Italien på ett i och för sig intressant sätt. De klaraste skillnaderna kommer fram när Bruno medger för Teresa att han inte genast förstod att hennes manuskript handlade om Berlusconi. Efter Teresas upprörda ”jag trodde att du hade läst manu-skriptet” medger Bruno dessutom att han röstat på Berlusconi.

Om man är intresserad av en lite annorlunda, lättare film och Nanni Morettis syn på Berlusconi och dagens Italien, är Il Caimano ett säkert val men det hela påminner mera om tv-film än om Frederico Fellini.

Il Caimano. Premiär i Helsingfors 11.8.2006.

Teo Ijäs

 

Lämna en kommentar