PERKELE! OCH PALEFACE PÅ NYTID-FEST

av Bitte Westerlund

Bildkonstakademins gamla bailupaikka i Georgsgatan 18:s källarvalv visade sig fungera bra som undergroundspace förra fredagen. Det var Ny Tids understödsförening Tigern som ordnade festen. Ett hundratal gäster kom, t.ex. var Antonia Ringboms familj företrädd i tre generationer – vem av dem som spydde på golvet ska vi inte gå in på här.

Många Ny Tid-medarbetare var på plats men också några Hbl-journalister – förstärkta av Heidi Johanssons multikulti-seminariedeltagare från Sverige och hela världen (se Överblicken på sidan 5). Ett par riksdagskandidater syntes i vimlet, bland dem Ny Tids ekoleverantör Jukka Ahonala (grön) från Karis och Jonas Forsman (sfp).

Några helt finskspråkiga personer, som aldrig ens hört talas om någon Ny Tid, hade vågat sig ned i ankdammen tack vare en puff i Helsingin Sanomat. Det som lockat dem var MA Numminens nyfolkliga allmogeorkester med jazzlegenden Pekka Sarmanto på kontrabas, Hillel Tokazier på elpiano, Pedro Hietanen med sitt dragspel och MA Numminen himself på svenska med sång och virveltrumma. Fullt ös och Perkele! som inledning liksom på tidigare Ny Tid-fester.

Marockanske rapparen Hosni dök inte upp, vilket han inte heller gjort på Helsingfors festspel, så festfixarna hade en viss föraning om hur det skulle gå. Men purfinske Paleface (som också ställde upp på Ny Tids jubileumsfest) sade sig trivas trots språkhandikapp. Rapparen fick en Seppis soppor som honorar eftersom han gillade Mulligatawnyn tillagad av Matilda Sundström och Anna Dönsberg. Palefaces alterego Karri Miettinen har tillsammans med Matti “mattip” Pentikäinen översatt hiphop pionjären Saul Willims till finska (kommer på LIKE) så det kom en del verbala provbitar utöver rappandet.

Carlos Rojas från Gringo spelade skivor, men fick erfara att det behövts starkare droger för att få det finska folket på benen.

Styrelseordförande Joakim Enegrens kommentar:

– En mycket fin fest med precis lagom av allting – och soppan var för jääädrans go! Och metet, ja med några glas vin i huvudet var det ju som om man var tillbaka i barndomens födiskalas! Stort tack till alla som slitit så hårt för festen!

Bitte Westerlund

 

Lämna en kommentar