Vad fan angår dej Polens affärer? Det frågade Bellman för över 300 år sedan. Angår oss Ukrainas affärer idag? Den orange revolutionen under slutet av år 2004 engagerade oss starkt, det var som om ett nytt land uppträtt på scenen och gjorde anspråk på vår uppmärksamhet. Det skedde nästan med folksagans dramaturgi, med tappra hjältar och nattsvarta skurkar. Det slutade som det skulle, i en seger för ljusets krafter.

Men förtrollningen bröts snabbt. Den manliga hjälten, ståtlig som en filmstjärna, förvandlades redan före den slutliga sammandrabbningen av en trolldryck till en koppärrig gestalt utan tjusarkraft. Ingen god fe har dykt upp som svingat sitt spö för att motverka trolldryckens effekter, ja, vi har inte ens fått veta vem som serverade trolldrycken. Och vad värre är, det har under tiden som gått sedan dess förefallit som om trolldrycken haft inte bara utvärtes utan också invärtes effekter. Den forna hjälten har inte haft den viljestyrka man föreställde sig, han har hamnat i strid med hjältinnan och många av hans vapendragare har visat sig ha fläckade sköldar. Romantiken kring den orange revolutionen har alltså försvunnit. Det visade sig vid vårens parlamentsval där den forne skurken återvände som huvudpersonen på scenen och med fullmakt att leda landet.

Men i den bleka vardagen angår Ukraina oss fortfarande. Landet är ett av Europas största och kan på ett annat sätt än t.ex. Turkiet göra anspråk på att verkligen tillhöra Europa. Så småningom blir frågan om medlemskap i EU aktuell. Ukrainarna har erfarenheter av att leva mellan och under olika kulturer och när deras självkänsla vuxit borde de kunna fungera som en medlande länk mellan övriga européer och ryssar. Den orange revolutionen var verkligen inte förgäves, det senaste valet var hederligt och det auktoritära styrelsesystemet har börjat ge vika. Förändringarna tar sin tid. Ukraina har inte nämnvärda erfarenheter av demokratins teori, ännu mindre av dess praktik. Därför är alla kontakter med andra delar av Europa viktiga, speciellt påmedborgarorganisationernas nivå.

Peter Lodenius

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.