Matbar Måsen är döpt efter fläskmåsarna på salutorget, som japanska Sachie (Satomi Kobayashi) ser då hon kommer till Helsingfors. ”Jag tycker om feta djur. De slukar sin mat så njutningsfullt” säger hon efter att ha påpekat att hennes döda mor var smal som ett streck.

Det är en lustig liten film, som långsamt och precist berättar en enkel historia, fylld av luft och hemligheter och sorg. Kvinnlig vänskap, mangafiguren Gatchaman, minimalistiskt skådespeleri, meditativt tempo, små magiska inslag, mycket Kaurismäki-stämning. Aldrig har bord torkats så noggrant, aldrig har matlagning sett så förföriskt ut. Ljudet då Sachie skär igenom frityrsmet är tillräckligt för att få snålvattnet att rinna.

Helsingfors ser ut som en annan stad: flödande sommarljus, ren, folktom. Rödbergen är designat till oigenkännelighet. Finlandsbilden är exotisk på just det sätt man väntar sig: mumintroll, Koskenkorva, VM i mobiltelefonkastning och luftgitarr, skog.

På en fest nyligen försökte jag förklara Nordens samhörighet för en utlänning, men han menade att Finland är totalt annorlunda och som land har mest gemensamt med Japan och Israel. De tre länderna skulle dela berättelse, om det utvalda folket med sitt unika språk och sin strama kultur – självvalt homogent och isolerat på sitt eget territorium – som hela tiden upplevs vara hotat.

Det må vara hur som helst med den saken, men i den här filmen finns onekligen beröringspunkter mellan kulturerna. Det blyga och hövliga och formella – att göra sin sak grundligt och väl, att göra rätt för sig, att bevara ansiktet. Sådant kan vara ganska lustigt att få syn på i en film av en japansk romanförfattare som aldrig besökt Finland, gjord av en regissör som kom första gången för att börja filma den.


Kamome shokudo (Matbar Måsen). Manus & regi: Naoko Ogigami. Foto: Tuomo Virtanan. I rollerna: Hairi Katagiri, Satomi Kobayashi, Masako Motai, Jarkko Niemi, Markku Peltola. Premiär: 28.9.

Sara Ehnholm Hielm

 

Lämna en kommentar