Tua Forsström och Outi Heiskanen på Klockriketeatern i januari.

Man får simma i bråddjupa vatten på Klockriketeatern i januari då lyrikern Tua Forsströms pjäs En klänning av snö har premiär. Pjäsen är baserad på Outi Heiskanens skulptur Kristallgrottan (en varelse som också är närvarande på scenen under hela föreställningen). Den andra huvudrollen görs av Martina Roos. RegissörenKristin Olsoni hade länge bett om en pjäs av Tua Forsström som inte tyckte hon kunde skriva för scenen innan hon hörde Martina Roos sjunga i Under Katalpaträdet på Klockriketeatern år 2004.

Resultatet blev ett lyriskt drama som låter människan stiga fram som subjekt i staden och vitheten och som i Klockrikes tvärkonstnärliga uppsättning blir en varm och komisk och nästan skoningslöst vacker bild av väntandet och världen – och diktsamlingen Sånger (se s. 8) där beröringspunkterna med pjäsen leker mellan sidorna i upprepningar som ”[a]tt man går fram till någon och menar något. Att man stannar kvar[.]” och ”[j]ag vet att du är någonstans ganska nära här och i mörkret glänser”.
Övriga medverkande är Ragni Grönblom-JollyMarjorita HuldénSue Lemström,Dan HenrikssonJan-Erik MansikkaMarko PortinTiina Lindfors samt Markku Lumppaala som gjort musiken.

 


En klänning av snö har premiär den 17 januari.

Sofia Aminoff

 

Lämna en kommentar