Kina framstod i sekler som det stora landet Annorlunda med sina egna starka traditioner. Mittens rike levde sitt eget liv, när Marco Polo återvände från Kina till Italien med pasta och risotto i bagaget väckte det stor uppmärksamhet. Längs Sidenvägen importerades lyxvaror från Kina till Europa. Kina var en ekonomisk stormakt fram till 1700-talet, sedan gjorde industrialiseringen Europa ekonomiskt starkare och Kina isolerade sig.

För européer var Kina mer än något annat land ett gåtfullt rike och kineserna beskrevs allmänt som outgrundliga (och därför skrämmande).

Men reser man i dag i de stora städerna längs kusten framstår Kina inte alls som gåtfullt eller kineserna som outgrundliga. Detta Kina liknar Europa eller USA, unga medelklasskineser hämtar sin inspiration från väst och väljer sig amerikanska förnamn vid sidan om de kinesiska.


Detta gäller naturligtvis framför allt kustens stora städer, på landsbygden kommer man ännu länge att hitta det gamla Kina. Men hela landet följer Shanghai i spåren, snabbare eller långsammare. Därför är det värt att se på utvecklingen just där.
Kina har lyckats med sin övergång från kommunismen mycket bättre än Ryssland. Det är en hybridstat med en snabbt expanderande marknadsekonomi av närmast neoliberalt snitt, kombinerat med en totalitär politisk struktur. Ur västlig synvinkel är enpartistaten naturligtvis helt av ondo. I det enorma Kina med stora regionala skillnader är partiet ändå den enda sammanhållande kraften och situationen under första hälften av 1900-talet med krisherrar som drog över landet med sina arméer i kampen om makten är i relativt färskt minne. Tillväxtpolitiken gynnade länge framför allt de stora kuststäderna, vilket ledde till stora inkomstklyftor. Nu har linjen lagts om och man inriktar sig i högre grad på att förbättra förhållandena på landsbygden.

Innehåll

[Artikel] FÖRSVANN HISTORIEN?. Peter Lodenius

[Artikel] KINESERNA I DEN SYDOSTASIATISKA DIASPORAN. Gunilla Karsten

[Artikel] KONFUCIUS GÖR COMEBACK. Karin Tötterman

[Intervju] FACKET: EN KAPPLÖPNING MED TIDEN. Peter Lodenius

[Intervju] USA VÄCKER MOTSTRIDIGA KÄNSLOR. Peter Lodenius

[Intervju] ÅTTIOTALISTERNA KOMMER. Peter Lodenius

[Artikel] SHANGHAI. Peter Lodenius

[Intervju] HARMONI ÄR MÅLET NÄR KINA BYGGER. Peter Lodenius

[Artikel] PÅ VÄG ÅT RÄTT HÅLL. Peter Lodenius

[Intervju] FRÅN HAGALUND TILL KINA. Peter Lodenius

[Artikel] INGET KRIG. Peter Lodenius

[Intervju] JA-JA-FOLK. Peter Lodenius

[Intervju] KRIG MOT ILLASINNADE ARBETSGIVARE! Peter Lodenius

[Artikel] FRAMSTEG FÖR KVINNORNA. Peter Lodenius

[Artikel] KINA SATSAR NU PÅ LANDSBYGDEN. Peter Lodenius

[Intervju] MILJÖAKTIVISTERNA ÄR MÅNGA. Peter Lodenius

[Artikel] NORDISKA MODELLER INTRESSERAR. Peter Lodenius

[Intervju] SATSNING PÅ LANDSBYGDEN. Peter Lodenius

[Artikel] INGET DÅLIGT LAND. Peter Lodenius

 

 

Peter Lodenius

 

Lämna en kommentar