De nasala entoniga rösterna bryter genom sorlet och folkvimlet. Blå, gröna och orange presenningar fyllda med piratkopierade skivor i taskigt utprintade omslag. Ricky Martin,Sting och Pirates of the Caribbean. Ett täcke av diesellukt ligger över staden och gatan.

I Sao Paulo finns olika typer av poliser – ljusblå, mörkblå och grå. De ljusblå har k-pist och för sig som militärer. De grå har baseballkeps och för sig som civila. De mörkblå är gatans poliser. Med sin malliga uppsyn spatserar de likt kaxiga konstaplar gatan fram, med skottsäker väst och revolver. På Rua de XV Noviembre får man inte sälja piratkopierade skivor. Det skall de mörkblå se till.


Gatan töms till en tredjedel.
En polisbil stannar och en mörkblå rusar ut. Han ser arg ut. Femton meter bort krafsar en man ihop sina skivor, drar ihop den ljusgröna presenningen och flyr. Polisen efter med batongen dragen och vänsterhanden på revolvern. Det här är allvar.
– Nu så! säger hans blick och får ointresserade fotgängares till svar.
Det ljusgröna plasttyget försvinner bakom bankbyggnaden och vägarbetet. Några turister undrar vad som står på. Ett par Grå lyfter blicken från en skärpförsäljares filt och ser på sin kollega som fotgängarna demonstrativt vägrar släppa förbi. Den mörkblå spurtar.

Rasmus Lundgren

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.