Vi var ganska många, ca 40, från Finland som var med på Socialt världsforum (WSF: World Social Forum) i Nairobi. Markus Drake, som ibland kan vara nog så bra, hade krabbis, fick för mycket sol och kände sej utanför. Det kan jag väl förstå. Däremot förundrar jag mej lite över att Ny Tid ville trycka Drakes självcentrerade och cyniska dagboksanteckningar. (NT förra veckan.)Socialt världsforum i Nairobi var enligt min och mångas mening framförallt en jättelik politisk framgång och en enorm, inspirerande upplevelse för tiotusentals människor som deltar i samma kamp för fred, rättvisa och solidaritet och mot den nyliberala globaliseringen och de imperialistiska krigen. (Se också mina rapporter på: www.wallgren.cyberesco.fi )

Fredagen efter att WSF i Nairobi tagit slut deltog jag i den internationella WSF-komitténs möte. Kritiken mot forumet hade under de föregående dagarna varit hård och delvis befogad och kritiken fortsatte under den internationella kommitténs utvärdering.

De kenyanska arrangörerna medgav villigt att de hade gjort misstag. Det största problemet var det som alla hade förutsett redan när afrikanarna i WSF rätt motvilligt gick med på att ta emot värdskaper: det var för få gräsrotsaktivister med från Kenya och Afrika. Problemet är strukturellt. De stora folkrörelserna i Latinamerika och Asien, delvis till och med i Västeuropa och Nordamerika, som är kärnan i WSF har få motsvarigheter i Afrika.
Ändå vill jag omfamna, gratulera och tacka våra kenyanska värdar. Att ordna ett möte för 40 000 globala rättviseaktivister från alla kontinenter i Kenya är ju inte helt lätt. Att det hela alls gick ihop, och med glans till och med, var möjligt bara tack vare sagolikt, långvarigt och osjälviskt arbete av min nya radikala kristna aktivistvän Wahu Kaara och ett stort antal andra aktivister i Nairobi, Kenya och runt om i Afrika.
En av många viktiga små tilldragelser på världsforumet i Nairobi var att brasilianen Chico Whitakers grundläggande bok om Socialt världsforum gavs ut på engelska av Demokratiforum Vasudhaiva Kutumbakams indiska gren. Om någon av Ny Tids läsare vill skaffa Chicos kloka bok kan ni skicka en beställning direkt till mej så försöker jag få ett tillräckligt antal exemplar från Indien när Demokratiforum får besök därifrån nästa gång i mitten av mars.

Thomas Wallgren

 

Lämna en kommentar