Ernst Mecke.

Ernst Mecke.

Det Karl Johan Rahm skrev om RAWA, Afghanistans revolutionära kvinnoförbund, i Ny Tid 2.3 hade en elektrifierande verkan på mig.
Fram till nu har jag följt händelserna i Afghanistan med en känsla av hopplöshet. Vad kan man vänta sig av gänget med gangsterbossar som i ständigt växlande allianser använder alla medel för att stanna vid makten och njuta av sina inkomster från knarkhandeln? RAWA verkar i alla fall ha vettiga målsättningar och en organisation som har en åtminstone potentiell chans att vinna stöd hos den kvinnliga hälften av befolkningen.


Men hindren kommer att vara mycket stora. En överväldigande majoritet av de afghanska männen är redan genom sin uppfostran starka motståndare till varje form av jämställdhet. Soldater, poliser och domare är alla män, predikanter är det i vilket fall som helst. Också om regeringen stiftade en lag om jämställdhet skulle poliser, domare o.s.v. sabotera lagens anda på tusen olika sätt (minns afroamerikanernas ställning i USA för ett halvsekel sedan).
T.o.m. de utländska väpnade styrkornas attityd är tveksam. CIA har i det förflutna agerat på sätt som kunnat beskrivas som kortsiktiga och machoartade och om USA:s regering inte är aktiv i någon fråga har den europeiska traditionen varit att inte heller göra något…
Vad man kunde försöka är att få den utländska militären på plats att inleda ett samarbete med RAWA och göra speciella insatser för att skydda RAWA:s
arbete. Efter en tid kunde man ordna (och övervaka) regionala val med deltagande av kandidater från RAWA i hopp om att de skulle bli en betydelsefull politisk faktor. Samtidigt borde medlemmar och anhängare av RAWA utbildas till poliser och domare, kanske t.o.m. till soldater. På lång sikt kunde detta vara ett sätt att region för region introducera normalare förhållanden i Afghanistan.
Naturligtvis kvarstår många tvivel. Ändå verkar RAWA vara värt vårt stöd. Kanske någon kunde öppna ett konto för donationer?

Ernst Mecke

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.