När Ryssland allt tydligare går i en auktoritär riktning oroar det omvärlden och en del av ryssarna, men ingalunda alla. Det finns tvärtom en betydande opinion som vill gå ännu längre i den riktningen och ser Josif Stalin som sin idol. Det är inte Vladimir Putinsom driver på den utvecklingen, han har kallat Stalin en tyrann och vill säkert inte se sig själv som en sådan.

 

I vilket fall som helst finns det förskräckande många som längtar tillbaka till ”den gamla goda tiden”. I segerparaden i Moskva i maj ifjol sågs redan fler bilder av Stalin än avLenin, som dittills varit den stora idolen. Och de senaste månaderna har en TV-serie sänts i 40 delar med titeln Stalin live. Trots seriens längd verkar det inte ha funnits plats att påminna om att Stalins välde krävde mellan 10 och 20 miljoner mänskors liv – genom avrättningar, i fångläger, genom hungersnöd o.s.v.
De som vill uppliva minnet av Stalin, ser i honom Stålmannen som besegrade Hitler och som höll ihop det imperium som nu har upplösts. Det imperiet kan inte återuppstå, den enda skärvan i den krossade krukan som ens teoretiskt kan limmas ihop med det gamla moderlandet är Vitryssland, och att så skulle ske är inte sannolikt. Därför behöver grannarna knappast oroa sig för att den växande stalinnostalgin i Ryssland skulle gå ut över dem.
Däremot har Rysslands frisinnade intellektuella nog all orsak att varna för dessa trender.Aleksandr Prochanov, chefredaktör för den nationalistiska tidningen Zavtra, har lovordat TV-serien för att den för fram ”en ny myt om Stalin som ersätter de fula myterna från avstaliniseringseran vilka begränsade denna stora persons roll till den primitiva bilden av en skurk, huligan och paranoid mördare”.  Han hoppas på en rehabilitering av Stalin som stärker Putins makt så att han kan slå till mot korruptionen inom Rysslands ekonomiska och politiska elit. Ingen stöder korruption, men slagord av den typen används ofta om personer som kan tänkas hota de makthavande.
TV-serien har väckt en hel del kritik i frisinnade kretsar som anser att den ger en mer positiv än negativ bild av Stalin. Den har visats av NTV, som ägs av gasmonopolet Gazprom, regimens förlängda arm på massmediernas område. Därför har regimen anklagats för att genom TV-serien söka uppmuntra auktoritära trender. Tecknen är oroande.

Peter Lodenius

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.