Irakkrigets kostnader har enligt Världsbankens förre chefsekonomist Joseph Stiglitz, nobelpristagare i ekonomi, hittills uppgått till 1–2 biljoner dollar. På nätet cirkulerar en kalkyl för hur de pengarna skulle kunna användas på ett bättre sätt (utgående från en summa på 1,5 biljoner):

1. Man bygger upp en infrastruktur i u-länderna som ger tillräcklig näring, grundutbildning, rent vatten, avloppsbrunnar och bashälsovård för alla världens fattiga. Med de pengar som blir över kan man köpa en Luis Vuitton-handväska för alla världens fattiga.
2. Man går till en modern svingård för 4 000 svin och matar svinen med pärlor. Om varje svin äter 1,5 kg pärlor med 8 millimeters diameter och av god kvalitet kan man hålla på med detta i tio år.
3. Man fyller Östersjön med sprit och skaffar 250 av världens största örlogsfartyg, amerikanska hangarfartyg av Nimitz-klassen för att bevaka spriten.
4. Man betalar finska statens utgifter i 37 år.
5. Man finansierar under tre års tid ett program som fullständigt stoppar klimatförändringen.
6. Man firar störtandet av Saddam Hussein. Man reserverar Hartwallarenan och bjuder in 2000 personer, som bjuds på Beluga-kaviar och tryffel och på Dom Pérignon-champanj. Toaletterna spolas med konjak av god kvalitet och som WC-papper används 500 euros sedlar. Madonna, Wienfilharmonikerna och Riverdance underhåller under hela festen. Festen pågår i 150 år.
7. Världens behov av romantik fylls genom att man spelar in en tre år lång specialversion av filmen Titanic.
8. Man kompenserar den snöfria vintern genom att belägga hela södra Finlands län med bladguld.
9. Man köper världens skogar och skyddar dem.
10. Man sänder USA:s president Bush, vicepresident Cheney, exförsvarsministerRumsfeld och alla republikanska senatorer till Mars. Pengarna räcker för enkel resa.

Peter Lodenius

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.