Israels infrastrukturminister Benjamin Ben-Eliezer förklarade på måndagen att alla Hamas’ ledare borde dödas för att få slut på raketattackerna från Gaza. På tisdagen förstärkte biträdande försvarsministern Ephraim Sneh detta med att understryka att också Palestinas premiärminister Ismail Haniyeh numera finns på Israels dödslista.
En Hamasledare i Gaza har för sin del grävt upp det gamla slagordet att Israel ska utplånas från kartan och ersättas av en palestinsk stat.

 

Detta ordkrig har ackompanjerats av militära operationer. Under en halv vecka har 36 palestinier dödats i israeliska attacker och en israel dödats av en palestinsk raket. Det israeliska dödsfallet var det första sedan november, de palestinska dödsfallen under samma tid är ojämförligt många fler. Men ett stort antal palestinier har också dödats i strider mellan Hamas och Fatah.
Ändå anser den amerikansk-israeliska kolumnisten Caroline GlickJerusalem Post på måndagen att Israel varit alltför passivt. Regeringen beslöt visserligen förra veckan att överföra till 500 Fatah-krigare som fått militär utbildning i Egypten till Gazaområdet för att ta upp kampen mot Hamas. Men det räcker inte för Glick, hon kräver att Israel ska krossa Hamas, bl.a. genom att stoppa el- och vattentillförseln till Gaza.
Den israeliska politiken följer den gamla bibliska maximen tio ögon för varje öga, tio tänder för varje tand, även om man tycks ha skruvat upp målsättningarna förbi den proportionen. Israel hämnas sina dödsoffer och palestinierna hämnas sina. Dödar Israel Hamas’ politiska ledare kommer Hamas naturligtvis att försöka döda Israels politiska ledare. Hamas har naturligtvis inte samma kapacitet att döda som Israel, men det är ändå en ytterst riskabel linje som regeringsmedlemmarna i Jerusalem nu slagit in på. Att ta som halvofficiellt medel för sin politik att döda ledarna för en annan (halvofficiell) statsbildning ökar inte möjligheterna till en fredlig lösning på konflikterna i Främre orienten, inte heller Israels prestige i världens ögon. Också Hamas har naturligtvis sitt ansvar – man frestas ta till den gamla föräldravarningen till pojkar som slåss: den som är klokare slutar.

Peter Lodenius

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.