Detta nummer av Ny Tid är extratjockt, eftersom det ska räcka för sex veckor, tills följande nummer kommer ut 10.8. Det blir förstås inte mycket per vecka, men det kan ändå ge upphov till funderingar om behovet av Ny Tid.

 

Det är inte ovanligt att mänskor säger upp sina prenumerationer på Ny Tid för att de inte hinner läsa tidningen. Det förekommer knappast ofta att man slutar hålla sig med Helsingin Sanomat, hur svårt det än skulle vara att hinna läsa den tjocka luntan. Det visar att det är fråga om olika behov. Dagstidningens uppgift är främst att ge en känsla av att man vet vad som händer just för ögonblicket. En veckotidning som Ny Tid kan, om den fungerar bra, förklara varför det händer som händer, den kan ge bakgrund och sammanhang. Den kan också ta upp udda frågor och konstnärskap som inte får plats i en dagstidning. Ofta har Ny Tid kunnat publicera längre analyser, essäer och reportage än de som ryms i en dagstidning.
Det är säkert så att dehär artiklarna kan kräva större koncentration av läsaren, men man behöver inte läsa allt på stubinen, man kan komma tillbaka till dem när man har bättre tid. T.ex. under en semester.
En snabb och slumpmässig genomgång av de senaste årgångarna av Ny Tid har överraskat också en garvad redaktör, här finns stora mängder av fascinerande material som fortfarande är läsvärt. Det gäller för övrigt också de reportage, artiklar och kolumner från första hälften av 90-talet som Trygve Söderling och Anna Rotkirchsamlade i årsboken Nya tider.
Förklaringen till denna mångsidighet och rikedom är paradoxalt nog tidningens små resurser. Ny Tid är beroende av sina medarbetare och lyckligt-vis är deras antal stort som för små eller inga honorar har bidragit med sina insikter och utsikter. Förhoppningsvis har de upplevt att de medverkat i ett meningsfullt sammanhang.
Men alltför små resurser är ändå inte bra. Alltemellanåt har Ny Tids utgivning varit direkt hotad. Hittills har det alltid löst sig på ett eller annat sätt, men någon mer bestående lösning skulle lätta trycket.

Peter Lodenius

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.