Snart stundar parlamentsval i Australien. John Howard och hans koalitionsregering har suttit tio år vid maktens grytor i huvudstaden Canberra. På sistone har oppositionspartiet Labors opinionssiffror stigit kraftigt. Runt 60 procent tror att det också kommer att bli maktskifte och att nästa premiärminister är Laborpartiets Kevin Rudd. Försöken till karaktärsmord tidigare i höst på Kevin Rudd i vissa medier och av Howards kampanjmakare ser inte m.a.o. ut att vara särskilt framgångsrika. Rudd har nämligen “ertappats” med att han efter en blöt kväll hamnade på en krog med synnerligen lättklädda damer. Sådant kan som bekant lätt bli till en skandal i anglosaxiska länder. I Sverige brukar det däremot bli åtminstone en liten skandalunge när en politiker ertappas med att inte själv ha betalat notan utan tagit den på tjänstekreditkortet.
En australisk politiker från de gröna har dock raljerat över händelsen och konstaterat att Rudd uppenbarligen var full när han gick på porrklubb, medan John Howard var fullständigt nykter när han förde in Australien i Irakkriget.
Framkommer inget mer graverande – vilket det inte har utan stödet för Rudd och Labor är tvärtom fortsatt starkt – lär nog försöket till karaktärsmord på Laborledaren bli ett misslyckande. Inte ens försöket från den allt mera pressade Howards sida att misskreditera Labor för deras arbetsmarknadspolitik och stödet till kollektivavtalet som främsta metod att reglera de anställdas löner vinner stöd i media.

Robert Björkenwall

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.