Vinokino, den finländska hbt-filmfestivalen, ordnas i år för 16:e gången. Filmer visas i Åbo 26–28/10, Tammerfors 30/10–1/11, Helsingfors 2–4/11 och Uleåborg 9–11/11.
Bland filmerna finns Tick Tock Lullaby, en mycket allvarlig och komisk brittisk film om fyra fall av babyfeber, två lesbiska och två straighta, en av dem singel.
Det är naturligtvis svårare att bli gravid för de lesbiska. Att tveksamheten är större, att det är svårare att hitta en omedveten eller frivillig spermadonator och att själva genomförandet blir mer komplicerat är allt ganska förutsägbart.
Däremot överraskar berättarkaraktärens stora avund mot heterosexuella för lyxen att kunna bli gravida i misstag. Regissören Lisa Gornick jämför med kreativitet i allmänhet.
– Jag gillar att göra saker i misstag. Många saker blir bäst när man inte tänker på att man gör dem. Jag skulle vilja kunna få barn i misstag, som lesbisk måste man vilja så innerligt när man skaffar barn, säger hon i en intervju.
I år har Vinokino också ett specialprogram med musikvideor, och i Helsingfors ordnas ”Vinojuryn” (Vinoraati) där ”Finlands gayaste musikvideo” väljs. Vinnaren utses av en jury, men publiken får också rösta fram sin favorit. Detta på Andorra (Eriksgatan 11) lördagen den 3 november kl. 18.00.
Mer info på: www.vinokino.fi

Solveig Arle

Lämna en kommentar