Jimmy Jönssons Sibiu är en serieroman om en vampyrfrälst kille som reser till staden Sibiu i Transsylvanien, där Vlad Tepes, alias Dracula, en gång levde. Boken är utgiven av det ifjol startade serieförlaget Komika, som sägs drivas inte för att tjäna pengar utan för att ingen annan ger ut det som grundarna vill läsa.
Jimmy Jönsson är född 1979 och har gått på Serieskolan i Malmö, Sibiu är hans debutbok och skapades under hans andra år på skolan. Serien är inte självbiografisk men han har i en intervju berättat om hur han för några år sedan gav sig iväg ut i världen, tog sikte på Östeuropa och sade att han kanske kommer hem om ett halvår. En månad senare var han hemma.
Huvudperson i Sibiu är en kyckling som heter Jakob, en ensam kille som suttit lite för mycket ensam på sitt rum med vampyrfilmer och historier om Vlad Tepes. Och nu vill Jakob se Transsylvanien på riktigt, han föreställer sig dimmiga bergsbyar där vidskepliga gummor med krucifix runt halsen fruktar för Draculas återkomst. Största delen av boken utspelar sig ombord på tåg genom Europa, samtidigt som historien om Vlad Tepes berättas. Jönsson balanserar skickligt mellan olika perspektiv, trots att Jakobs vampyrintresse är löjligt lyckas han göra historien bakom Dracula intressant.
Boken består av detaljerade svartvita tuschrutor där allas huvuden är tomma vita bollar, en glimt av en skylt utanför tågfönstret och en gäspning kan få vara det enda som händer på tre uppslag. Det långsamma tempot fyller läsaren med onda aningar, men ligger farligt nära enformighet.
Väl framme i Sibiu blir ju inget som Jakob tänkt sig.

Jimmy Jönsson: Sibiu. Komika 2007.
Surfa gärna till www.komika.se.

Solveig Arle

Lämna en kommentar