Vinokino är Finlands egen festival för hbt-filmer, med visningar i Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Uleåborg.

De filmer som drog den största publiken i år var de två amerikanska filmerna Itty Bitty Titty Committee och The Gymnast.Ned Farrs film The Gymnast berättar om Jane, en före detta elitgymnast i fyrtioårsåldern som tror att lösningen på hennes trista liv och äktenskap är att skaffa barn. När det inte lyckas säger hennes läkare att hon väntat för länge för att få barn på naturlig väg, men hennes osympatiske man som är den som sitter på pengarna i familjen är inte med på att bekosta en fertilitetsbehandling.
Just då får Jane lyckligtvis via en rad sammanträffanden kontakt med rätt personer, och snart är hon i full fart med att repetera in ett akrobatiskt shownummer och upptäcker sin bisexuella sida.
Förutom det lesbiska temat handlar The Gymnast om fördomar och utseendefixering på ett bredare plan. Jane är en lite oväntad karaktär i sammanhanget med sina pärlor och rosa tröjor. Itty Bitty Titty Committee är däremot just vad man väntar sig på en festival som Vinokino. Intrigen följer visserligen en konventionell kärlekshistoria, utom att den då utspelas mellan två tjejer, men bakgrunden utgörs av den radikalfeministiska aktionsgruppen CIA (Clits in Action).
Det handlar om Anna, en amerikansk familjeflicka vars omgivning till synes accepterar hennes sexualitet – ”Jag har läst Den lesbiska handboken och där står inget om att man inte skulle få sminka sig”, säger hennes mamma. Anna förälskar sig i Sadie som lockar med henne i CIA, sedan visar det sig att Sadie har en sambo som hon inte alls planerat att lämna, och under tiden förstör aktionsgruppen sexistiska skyltfönster och demonstrerar MOT homoäktenskap – ”Varför vill ni frivilligt inordna er i det patriarkala systemets förtrycksinstitutioner?”
Det är lite oslipat och ser billigt ut men kommer så från hjärtat att man inte kan låta bli att gilla filmen. Regissören Jamie Babbitt har tidigare jobbat med bl.a. teveserien The L Word och gjort den i gaykretsar kultförklarade But I’m a Cheerleader vilket är lite överraskande, med de meriterna tycker man att Itty Bitty Titty Committee borde kunnat göras med en större budget. Men temat har väl skrämt bort finansiärerna.

Solveig Arle

 

Lämna en kommentar