Det är skönt att få sina fördomar bekräftade. Början av svenska thrillern Solstorm fungerar just så, jag lutar mig tillbaka i biofåtöljen och gottar mig åt bilderna av de frikyrkliga fanatikernas kitchiga extas. Förvisso är de just så galna och inskränkta som jag alltid har misstänkt. Filmens fiktiva församling heter Kraftkällan, finns i Kiruna och är frukten av en sammanslagning av Pingstkyrkan, Missionskyrkan och Baptistkyrkan till följd av att en ung man i samband med ett hjärtstillestånd träffat Jesus som beordrat samarbetet.
Viktor, han som varit i himlen och som församlingen sedan kammat in miljoner på med böcker, dvd:n och seminarier, hittas mördad. Hans syster Sanna bryter ihop och kontaktar efter många års tystnad syskonens gamla vän Rebecka, som lämnat församlingen och gjort karriär som jurist i Stockholm.
Rebecka är kylig, snygg, trådsmal och utstrålar i all önskvärd tydlighet djupa emotionella sår. När Sanna blir åtalad för mordet tar Rebecka sig an både hennes barn och att leta reda på den skyldige. Inom församlingen är det naturligtvis ingen som vill hjälpa henne att fria Sanna eller avslöja mördaren, inte syskonens föräldrar, inte Rebeckas gamla vänner, allra minst hennes gamla älskare.
Först kommer de uppenbara motiveringarna. Å ena sidan är allt som sker Guds vilja och vill han att Sanna ska i fängelse så vill han, medan det skulle vara en synd att samarbeta med barnamörderskan Rebecka. Å andra sidan är ju det viktigaste att man fortsättningsvis kammar in pengar. Redan här börjar jag få nog av att få mina förutfattade meningar strykta medhårs.
Sen visar det ju sig att församlingens ledande män förutom mördare och svindlare är homofober, kvinnoförtryckare, pedofiler – till och med lite grymhet mot djur får man med. I rätt sammanhang kunde de karikerade rollfigurerna bli komiska, gärna en ironisk skräckfilm som slutar med masslakt. Men nu blir det snarare tråkigt, och pinsamt.
Och det är inte alls längre roligt att vara smartare än de extaskristna i gemenskap med Åsa Larsson – som skrivit boken bakom filmen – Leif Lindblom – som regisserat – och Izabella Scorupco – som spelar Rebecka. I stället kanske jag kan bilda gäng med hihhuliterna och vi kan vara vidsynta nog att rycka på axlarna åt filmen som den harmlösa underhållning den är.

Solstorm. Regi: Leif Lindblom. I rollerna: Izabella Scorupco, Mikael Persbrandt, Jakob Eklund, Krister Henriksson, Suzanne Reuter, Lena B Eriksson, Maria Sundbom, Antti Reini, Henrik Gustafsson. Längd: 1 h 44 min. Finlandspremiär: 11.1.2008.

Solveig Arle

Lämna en kommentar