”Arabfitta”, ”negerhora”, ”rumänsvin”. ”Zigenarpack”, ”mongoluder” och ”avloppsfitta”. De är ord som finns i din mobiltelefons ordlista. Ord som blöja, mens och apelsin finns dock inte med.
Programmet som skall hjälpa oss stava rätt när vi skriver textmeddelanden på mobilen heter  T9 och används av i stort sett alla mobiltelefoner på marknaden. Det innehåller runt 72 000 ord. Att såpass olyckliga uttryck lyckats komma in i programmet förklaras med att det försöker gissa sig till olika sammansatta ord för att inte blockera ord som skulle kunna vara möjliga. I mobiltelefoner från Nokia har några av de här orden raderats.
I Tyskland pågick för några år sedan en hetsk debatt kring programmet T9 efterssom stavningshjälpen hade lyckats ta in en hel nazistisk terminologi. Till följd av debatterna ”avnazifierades” senare versioner av programmer skriver Dagens Nyheter.

RL

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.